Vad är Cotton Candy?

Det är svårt att föreställa cirkusar, karnevaler och mässor utan överallt rosa moln av spunnet socker kallas sockervadd. När sockervadd debuterade gång i början av seklet, blev det något av en Overnight Sensation, växer i popularitet från början. Sedan dess människor, unga och gamla runt om i världen har njutit av fluffiga rosa pralin.

En föregångare till sockervadd fanns så tidigt som den fjortonde århundradet. Skickliga kockar skulle medföra socker till sin smältpunkt, då duggregn fina trådar av den över smord form. När det härdat, skulle detta spunnet socker från en delikat webben, som skulle tjäna som en elegant söt eller används som en del i ett mer detaljerat efterrätt. Knoppades socker påskägg gjort med den här tekniken var uppskattade särskilt i Europa.

Ursprunget till sockervadd som vi känner den i dag är något tvetydig, med fyra personer krediteras med dess utveckling. 1897 uppfann William Morrison och John C. Wharton, godis beslutsfattare från Tennessee, en maskin som snurrade smält socker till fina trådar. Deras maskin som används centrifugalkraft för att kasta den smälta socker genom en skärm. Det spunna sockret sedan lätt vriden runt en strut. Morrison och Wharton redogjorde för sina pralin i stor skala vid St Louis världsutställningen 1904. De kallade sin skapelse "Fairy Floss" och sålde den för tjugofem cents en låda. Även om detta var ingen liten summa på den tiden var folk uppenbarligen villiga att betala för sockrade nyhet. Morrison och Wharton sålt över 68. 000 lådor på mässan.

År 1900 fick Thomas Patton en separat patent för sitt sätt att producera sockervadd, som använde en gasdriven roterande skiva till ström smält socker genom en gaffel. En fjärde man, en tandläkare vid namn Lascaux från Louisiana, får också en del av äran för att komma på samt utdelning av söta mellanmål från sin praktik, fast han aldrig hållit ett patent eller ett varumärke. Förmodligen var de fördelar som han hade stor del samman med en ökning av verksamheten på en tand natur.

I sin mest grundläggande statliga, sockervadd är bedrägligt enkla. Den har bara en viktig ingrediens-socker-även färg-och smakämnen brukar läggas. Traditionellt har sockervadd rosa och smakade som socker. Moderna smaker kunna skapa smak innovationer som surt äpple, lime, blå hallon, banan, tuggummi, och även "kaksmet. " Med variationer i smak kommer den förväntade variationer i färg, och det är inte ovanligt att se försäljare med väskor och strutar av sockervadd i blått, fick lila, gult och grönt.

1920 Fairy Floss namnet "sockervadd. " Även om detta är vad det oftast kallas i USA, i Storbritannien kallas sockervadd, och australier har behållit termen "älva tandtråd. "

Sockervadd måste hållas helt torra, det kan inte tolerera någon fukt alls. I kontakt med någon källa av fukt, om börjar att lösas upp till en klibbig massa av flytande socker. Även om det består av mestadels socker, en ansenlig kon av fluffiga saker innehåller mindre socker än en burk vanlig läsk och har ca 100 kalorier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.