Vad är Chenin Blanc?

Chenin Blanc är ett mångsidigt vitt vin druva odlas i Loiredalen i Frankrike och på andra håll i världen. Det kan producera viner i olika stilar, allt från ganska torrt vitt vin till några av de bästa söta viner runt. I Loire-dalen, är de som framställs av Chenin Blanc märkta med stil Vouvray . Detta vin kallas ofta som en kameleont på grund av de många olika typer av organ som det kan ha. Vouvray riktning mot den söta, de flesta fungerar bäst som aperitif eller som en krati hopkoppling med en söt skål. Detta betyder inte att det är allt hittar man från Chenin Blanc, även i Loire-dalen, dock: det finns många exempel på tork vita från denna druva, liksom några fantastiska mousserande viner.

Chenin Blanc är en av de vita druvsorter som verkar för att skapa byggd viner för evigt. Medan många Chenin Blanc viner är ganska oinspirerade, på sitt bästa de kämpa med det bästa av alla sorter. De flesta av de bästa Chenin Blanc viner starta tidigt, med en nivå av försurning som motsäger sötma väntar på att mogna, eftersom dessa viner ålder, de utvecklar ett rikt och insmickrande organ som saknar motstycke i nästan något annat vin. En bra Chenin Blanc kan fortsätta att förbättra i över ett decennium, och kan till synes för evigt.

Sällan ser man så drastisk skillnad i karaktär mellan växande regioner som i Chenin Blanc. Jämföra viner från Loire-dalen till dem som använder Chenin Blanc druvor andra håll i världen är ofta som att jämföra två helt olika druvor. Chenin Blanc är den mest odlade druva i hela Sydafrika, en nation känd för sin vinproduktion, och tillverkar cirka beundransvärd viner i landet. Till skillnad från de Loire Valley Chenin Blancs, brukar de från Sydafrika inte skall byggas ha samma komplexa karaktär eller att pågå så länge. I allmänhet, de är lite surare och lättare, men fortfarande oerhört drickbara viner.

i Kalifornien, som framställs av Chenin Blanc tenderar att vara massproducerade viner för allmän användning, och som sådan är betydligt mer neutral ton och karaktär än Loiredalen Vouvrays. Mycket av detta har att göra med storleken på avkastningen de vinstockar skjuts till, med Kalifornien Chenin Blanc producera många gånger de druvor som de i Loire-dalen. Det är sällsynt att Chenin Blanc att blandas med andra druvor, särskilt i dess sötare inkarnationer. När det matchas med en annan druva, men de tenderar att kombineras med antingen Sauvignon Blanc eller Chardonnay, som båda kompletterar Chenin Blanc surhetsgrad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.