Vad är Cajun köket?

Cajun köket är en form av matlagning som uppstod i Louisiana, USA. Cajun köket är en blandning av franska, kanadensiska, afrikanska och indianska influenser. När Acadian bönder gjordes utblottade av britterna lärde de sig att anpassa lokala råvaror som sockerrör, ris och languster till en helt ny matkulturen. är en Cajun måltid vanligtvis tillagas i tre olika krukor. En pott används för ris eller Cornbread, en annan används för grönsaker och det tredje används för huvudrätt. Lök, selleri och Bell-paprika är grundläggande ingredienser i Cajun köket. De använda smakämnen är huvudsakligen cayennepeppar, persilja, bayleaf och salladslöken. Det är en vanlig missuppfattning att Cajun köket är eye-wateringly hot. Även om maten oftast har en kick att det är det inte alls lika varm och kryddig som till exempel en curry. En ömtålig balans paprika är vad bra Cajun koka eftersträvar. Olika paprikor blandas för att ge smak, inte lägga värme.

Cajun köket är en enklare form av matlagning. Det handlar inte om exotiska eller dyra ingredienser och är enkel och brunt i utseende. Maten föddes ursprungligen ur nödvändighet och har hållit sin ursprungliga form i decennier. I sin mest grundläggande, är det en typ av gryta. Ordet Gumbo , som beskriver en rad olika grytor utarbetats i södra Louisiana, kommer från Västafrika och betyder "okra", den viktigaste ingrediensen i grytor. Det finns ett antal av ingredienser som används i varmrätter i Cajun köket. Dessa är främst fisk, fläsk, kyckling, kalkon eller räkor. Cajun köket är starkt beroende av olika sätt att förbereda kött eller fisk. Kokning, grillning, stewing, fritering och rökning är alla mycket populära processer i Cajun köket.

Det finns många verksamheter utanför Louisiana som specialiserat sig på Cajun matlagning, Men du ska veta att de ofta gör produkten mycket sting och hetare än den ursprungliga recept. Idén om traditionell Cajun köket är att smaka på paprika och involverade kryddor, inte bränna gommen antingen i beredningen eller med tillsats av extra kryddor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.