Vad är Bouillabaisse?

Bouillabaisse är en delikat traditionell fransk fiskgryta som ursprungligen skapades i hamnstaden Marseille. Ordet "bouillabaisse" kommer från Proven? Al ord bolhabaissa . Roten ord i bolhabaissa visar de två viktigaste stegen för att skapa gryta. Proven? Al ord bolhir och albaissar betyder "koka" och "minska," respectively.

Även bouillabaisse anses allmänt vara en traditionell Proven? al skål, utvidgar sin historia ända tillbaka till de gamla grekerna. Det var i själva verket de gamla grekerna som grundade Marseille över två och ett halvt tusen år sedan. Vid denna tidpunkt i historien, en stapelvara grekisk mat var en enkel fiskgryta kallas kakavia . Bouillabaisse har en så lång historia att det även förekommer i romersk mytologi. Enligt dessa gamla sagor, matas Gudinnan Venus bouillabaisse till Vulcan. Stuvningen invaggas Vulcan att sova och Venus gick för att träffa Mars.

Bouillabaisse är en aromatisk gryta gjord med en fisk bas och en mängd fisk och skaldjur. I klassisk bouillabaisse, är nästan ett dussin sorters fisk tillagas i gryta. Den vanligaste fisken i bouillabaisse är marulk, mulle och havsål. Naturligtvis kan många andra sorters fisk ingå. Bouillabaisse vinster rik smak från grönsaker som lök, tomater, purjolök och selleri, som kokas och läggs till i gryta. Men det är en blandning av örter och kryddor som ger bouillabaisse dess underbara aromatiska kvalitet. Vitlök, lagerblad, fänkål, apelsinskal, saffran och lagerblad alla komplimang smakerna i bouillabaisse vackert. De typer och mängder av ingredienser som går in bouillabaisse mycket efter region. Eftersom rätten är så gammal, de flesta kockar är överens om att det är omöjligt att veta exakt recept på "äkta" bouillabaisse. Men om du frågar en Proven? Al kocken om sin bouillabaisse, kommer han att berätta förmodligen du att han skapade den "autentiska" version! Bouillabaisse traditionellt serveras ovanpå skivor franskt bröd. Ibland brödet är kryddat med en kryddig sås av chili och olivolja. Denna sås är känd som en rouille .

När bouillabaisse är en fantastisk kulinarisk behandla, är det ganska tidskrävande att göra. Om du inte bor på en plats där fisk och skaldjur är gott och billigt, kan det också vara ganska dyrt att göra, beroende på vilken typ av fisk och skaldjur du väljer. På grund av dessa två förbehåll är bouillabaisse ofta serveras när stora grupper av människor kan njuta av det tillsammans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.