Vad är Adobo sås?

Adobo sås är en typ av het sås eller marinad som används i Mexiko och sydvästra köken. Adobo är ett spanskt ord för "sås" eller "marinera" och den mörkröda adobo sås används i många sammanhang i mexikansk mat. Dess huvudingredienser är typiskt chilipeppar, vitlök och vinäger, men variationerna är vanliga. Tomater, lök och olika örter och kryddor fullständig ofta receptet.

Adobo sås kan användas som krydda eller som en marinad. En populär recept innebär att man använder chipotles i adobo sås. Här skålen, med rökt jalape? O paprika finns konserver i den spansktalande livsmedel avsnitt i många livsmedelsbutiker, men det är lätt att göra hemma. Chipotles i adobo sås gör ett utmärkt sida skålen för nästan alla mexikanska eller Sydvästra måltid, eller de kan läggas till pasta och kötträtter, andra såser, eller något annat recept som skulle vinna på lite rökig krydda. Att göra en enkel version av chipotles i adobo sås, kombinera sju till tio medelstora torkad chipotle paprika med stjälkar bort, tredjedel kopp skivade löken, fem matskedar äppelcidervinäger, två vitlöksklyftor, kvart kopp ketchup, och en fjärdedel tesked salt med tre koppar vatten. Sjuda alla ingredienser över mycket svag värme i en timme till en och en halv timme. Om du vill kan du mos såsen före servering.

Adobo sås används också för att marinera en mängd kött, som kyckling, fläsk och nötkött. Kötträtter beredd på detta sätt kallas adobado och skall inte förväxlas med ett liknande namn filippinska maträtt, adobo . Att göra din egen kyckling, nöt eller fläsk adobado, börja med åtta torkad guajillo chili och åtta torkade ancho chili med toppar och frön avlägsnats. Stek dem i het olja i ca tio sekunder per sida, och sedan koka dem i 12 koppar vatten och en halv kopp vit vinäger. Lämna dem i blöt i grytan över natten.

Nästa dag, ta bort chili och kassera BLÖTNINGSLÖSNING. Puré av chili i en mixer med lite av kyckling eller nötkött buljong, beroende på vilket kött du använder. Nästa, stek en lök och sex vitlöksklyftor, tärnade, i en stor kastrull. Tillsätt chile pasta, två koppar buljong, en tesked varje eller svartpeppar och kummin, en halv tesked kanel, kvart tesked salt, en matsked oregano, kvart kopp varje vinäger och citronsaft, tre fjärdedelar av en kopp apelsinjuice , och två matskedar tomatpuré.

Cook hela blandningen i ungefär en halvtimme, eller tills den är så tjock som du skulle vilja det. Du kan använda din hemgjord adobo sås att marinera köttet innan tillagningen, laga kött i sås, eller använda den som en krydda. Känn dig fri att experimentera med smaker, till exempel lägga till en ny jalape? O peppar till blandaren blandning för extra värme.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.