Vad är svart Vinäger?

Black ättika är en typ av vinäger som har sitt ursprung i Kina och sprids över stora delar av Asien, tillsammans med många andra ursprungligen kinesisk mat. Det kan göras med ett brett sortiment av ingredienser och en rad formler producera svart vinäger, så det finns en enorm variansen i smaken. Liksom andra vinäger är svart vinäger görs genom jäsning av något, i detta fall spannmål, och sedan låter den resulterande vätskan ålder. Efter åldrande, är ättika flaska till salu.

Många kockar jämföra svart vinäger med balsamvinäger, eftersom de två livsmedel har liknande smak profiler. Båda är oftast äldre, vilket leder till en mer komplex, rik smak. Båda är också mörk i färgen, med svart vinäger från rödbruna till true, Inky svart. Dock är basen ingrediensen av svart vinäger säd, inte vindruvor, och detta leder till ett annat slut smak. Dessutom är hög kvalitet balsamvinäger oftast ganska lika i smak, medan avancerade svart ättika varierar mycket i smak från land till land och län till län.

Ris, vete, hirs, durra och korn alla jästa göra svart vinäger. Många föredrar svart vinäger gjorda av ris, eftersom den har en något söt smak gratulera bekanta sura anteckning finns i ättika. En av de mest populära sorterna av svart vinäger är Chinkiang, som görs med klibbig ris och malt, vilket leder till en söt och komplicerad smak.

Många traditionella asiatiska livsmedel innehåller svart vinäger, särskilt i vissa regioner i Kina . Av denna anledning många kockar hålla en flaska av deras favorit svart ättika runt som en allroundsko kryddningen. I Japan kallas en förenklad version av svart vinäger kurozu säljs som en hälso-tonic, eftersom konsumerar små mängder ättika varje dag kan vara fördelaktigt.

kryddningen kan också användas i mat från andra länder också, naturligtvis. Svart ättika ibland läggas till marinader och bastes samt dressingar och såser. Den kan också användas direkt som en dippsåser, läggas till braises, eller användas i kött bota.

Det bästa sättet att välja svart ättika är att hitta en version som du föredrar. Detta kan kräva en del experimenterande, eftersom alternativen är så olika. Till att börja med bör du läsa etiketter noggrant, eftersom olika kärnor har olika smaker, och några företag som säljer billigare knock-off av svart vinäger som saknar komplexitet the real thing. Vissa recept kan kalla för en viss typ av svart vinäger, då du kanske vill använda den typ som anges för en äkta smak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.