Vad är natriumnitrit?

Natriumnitrit är en kemisk förening som används huvudsakligen som tillsats i kött och andra livsmedel. Den har egenskaper som bevarar färg och friskhet, särskilt i charkuteriprodukter. I rent tillstånd är det ett vitt eller gulaktigt pulver, med en konsistens ungefär som salt. Det anses vara ett salt i kemisk bemärkelse, vilket innebär att den består av positivt laddade joner med en metall-natrium-och negativt laddade icke-metalljoner-nitrit. Det finns åtminstone tre syften uppnås genom tillsats av natriumnitrit till vissa livsmedel. Den första är att bevara färgen. Natriumnitrit bevarar den röda färgen på kött och vissa typer av fisk så att de förblir rött även om de tillagas samtidigt behandlas. Ett annat syfte är att hämma tillväxten av bakterien Clostridium botulinum. Denna art av mikroorganism är mycket farligt då det förekommer i livsmedel, eftersom det ger ett nervgift som orsakar en rad symptom hos människor som kallas botulism. Dessa symtom innefattar muskelförlamning, vilket kan leda till andningsstillestånd och död.

Natriumnitrit, beroende på hur det används i färd med att bota kött, även hävdat färskhet övergripande genom att fördröja utvecklingen av härsken smaker eller dofter i de livsmedel som används för att behandla. Det har också andra applikationer utanför matlagning. Inom medicin, kan väl doser av natriumnitrit fungera som en bronkdilaterare, en intestinal muskelavslappnande, och även som ett motgift mot vissa gifter såsom cyanid och vätesulfid. Det har också använts för att vidga blodkärl och för att behandla vissa lungsjukdom hos spädbarn. Som med alla andra kemiska konserveringsmedel har natriumnitrit kommit under stark kontroll eftersom säkerhet har ifrågasatts. Vissa studier i laboratorium har funnit kopplingar mellan stora mängder natriumnitrit konsumtion och en ökad förekomst av vissa cancerformer. Det har också varit kopplat till migrän huvudvärk hos de som har en historia som lider av dem. Detta är dock kemisk produceras också av våra egna kroppar, och det sägs att vi gör mer av det än vi konsumerar. Detta är en viktig fråga att behandla, eftersom den spelar en viktig roll för att upprätthålla magen hälsa, särskilt kontrollera tillväxten av bakterier som annars kan leda till gastroenterit.

är cancerframkallande tendenser natriumnitrit kan kontrolleras eller förhindras genom tillsats av vitamin C till charkuterier. Trots det nära rekommenderar att barn och kvinnor som är gravida eller ammande bör undvika onödigt intag av natriumnitrit. Liksom många kontroversiella kemikalier, har det inte fastslagits visat sig vara en hälsorisk för människor i de belopp som människor brukar utsättas för.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.