Vad är jordnötssås?

ofta i indiska, thailändska, malaysiska och kinesiska köket, är jordnötssås ett salt och kryddig dip med många olika användningsområden. Jordnötssås är vanligt i satay, en maträtt som består av bitar av kyckling, nötkött, fläskkött, fisk gängade på bambu spett och sedan grillade eller grillat. Dock är jordnötssås också läcker som grönsak dopp, ovanpå nudlar, eller som en del av din favorit stek.

Även jordnötssås ansågs en gång i strikt etnisk mat är det lätt att hitta denna mångsidiga sås i nästan alla större stormarknad i dag. Vissa jordnöt såser är ganska kryddstark, medan andra är lindrigare. Smak och konsistens kan variera beroende på tillverkare, så du kanske måste prova flera olika märken för att hitta en sås som passar dina behov. Om du gillar att experimentera i köket, blir du glad att vet att det finns många olika recept för jordnötssås tillgängliga online. Flesta hemmagjord versioner innebära kombinera antingen släta eller crunchy jordnötssmör med mjölk och kecap eller sojasås. Ingredienser såsom olivolja, stekt lök, sesamfrön, vitlök, chili eller ingefära kan också läggas att förbättra smaken på såsen. Vissa personer med vilja att mixa och matcha olika recept för att skapa sina egna anpassade sås Gourmet jordnötter. är inte bara jordnötssås läcker, det är också ganska näringsrik. Jordnötter är höga i god kvalitet protein, vilket gör dem en utmärkt källa till energi och en viktig del av vegetarisk kost. Dessutom jordnötter är en bra källa till niacin, som är mycket effektivt för att öka HDL "goda" kolesterolet nivåer. Magnesium, koppar, fosfor, kalium och zink i jordnötter kan hjälpa till att skydda kroppen mot hjärtsjukdomar. Nötter i allmänhet är också hög i bioflavonoid resveratrol för att förhindra bildandet av arteriella plack.

Även jordnötssås är mycket fett och kalorier, bör det noteras att omkring hälften av fetthalten i jordnötter kommer från enkelomättat fett. Ungefär en tredjedel av fettet i jordnötter är fleromättat fett, vilket innebär att bara en femtedel mättat fett. Både enkelomättade och fleromättade fetter anses vara "bra" fetter som kan avnjutas med måtta som en del av en välbalanserad kost. Om du är orolig över ditt fettintag, men du kan försöka göra din favorit jordnötssås recept med mindre fetthalt jordnötssmör och sänkt fetthalt kokosmjölk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.