Vad är italiensk Persilja?

Många är bekanta med lockigt bläddrade persilja, som ofta dyker upp som garnering i kedja restauranger, folk kanske inte lika bekant med flackare-bläddrade italienska persilja, en nära kusin. De flesta kockar dra slutsatsen att om du planerar att laga mat med persilja, italienska persilja, P. neapolitanum är den klart bättre val. Det är sötare än standard krusiga blad sort, och samtidigt mer smakrika. Sin breda platta blad också bidra till en bättre hacka. Både platt och lockigt bläddrade sorter av persilja används, liksom deras kusin kinesisk persilja eller koriander, som örter. Förr i tiden, kanske folk har förväxlas italiensk persilja med mycket farliga odört, så curlier blad kan ha varit att föredra. Så länge du köper italiensk persilja i en butik eller odling från frö, är det inte sannolikt att vara ett problem, så att du kan anta att de flesta handgrown eller storebought persilja är ganska säker.

Orsaken varför italienska persilja är att föredra framför curly-bläddrade sorter är att det innehåller betydligt mer av eteriska oljor som bildar persilja smak. Smaken är inte övermäktigt eller kryddig, och istället, som ger en grön, frisk smak till livsmedel i vilka det används. Du behöver för att undvika överkokning persilja av något slag, eftersom det kan snabbt förlora sin smak. Å andra sidan om du gör grönsaker, kyckling eller nötkött lager, lägga ett gäng italienska persilja ger utmärkt smak. Om du planerar att använda örten i soppor gjorts med lager, bara att lägga i en mängd hackad ett par minuter i slutet av tillagningen. Likaså grytor eller såser få underbar smak från italienska persilja. Du kan också använda färsk italiensk persilja och använda den enbart lägga till ört eller blandade gröna sallader, hugga några för användning i kyckling eller ägg sallad, eller strö några löv i pastasallad. Det finns hundratals sätt att denna form av persilja kan ge underbar smak till mat, så enkelt din kreativitet när du använder den. Till exempel kombinera den med koriander och använda det som gröna med fajitas eller hacka något i färsk salsa. Sedan dess smak inte är överväldigande, kan du även använda lite av denna gröna sparsamt i fruktsallader, ger en fin kontrast smak med söt frukt.

I butikerna hittar du här persilja ganska lätt, oftast alldeles intill det krusiga blad sorten. Det kommer att förvara i kylskåp i cirka tre till fyra dagar. Du kan förlänga sitt liv genom att hugga bort botten av stjälkar, förpackning dem i våta pappershanddukar och hålla gäng i en förseglad plastpåse. Ändå örten smakar bäst när det är nyskördade. Växer liksom en flerårig, når ungefär en fot (30,48 cm) i höjd. Den är lämplig för tillväxt i krukor, där du bara kan ta några blad bort som behövs för att fräscha smak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.