Vad är en Food Co-Op?

En livsmedel co-op är en gemensamt ägd livsmedelsbutik. Oftast ett livsmedel co-op fokuserar på att göra naturliga livsmedel mer överkomliga för co-op-medlemmar, även om andra produkter får transporteras också. Det finns ett antal olika stilar av livsmedel co-op, men alla har en gemensam värdegrund i koncernledningen och beslutsfattande, socialt ansvar och jämställdhet. Städer av alla storlekar har mat kooperativ allt från mycket små till mycket stora, och det är oftast lätt att hitta ett livsmedel co-op nära dig.

I ett privat mat co-op, bara medlemmar kan butik i butiken. För att bli medlem betalar någon en liten inledande avgift och vanligtvis investerar en viss summa pengar i maten co-op för att köpa en aktie. Lite mat kooperativ att medlemmarna ska kunna köpa flera aktier, eller kräva en årlig avgift, vilket leder till långsiktiga medlemmar av livsmedel co-op att äga mer aktier. I vissa fall, medlemmar går också arbeta besättningar, bidrar med några timmars arbete till driften av co-op. Frekvensen och varaktigheten av arbetsskift varierar från co-op för co-op. I en öppen mat co-op, kan vem som helst handla i butiken, men endast medlemmar får rabatterade priser. Vem som helst kan gå med co-op, som ofta får förmåner samma dag som han eller hon går med. Priserna för icke-medlemmar på ett öppet mat co-op kan variera kraftigt, men de är ofta lägre än andra butiker i området, för att uppmuntra människor att handla på co-op även om de inte kan gå.

Medlemmar i ett livsmedel co-op kan rösta i frågor som är relevanta för co-op. Exempelvis kan medlemmar besluta att de livsmedel co-op ska lager enbart ekologiska produkter. De kan också ha en inverkan på anställningsbeslut, ombyggnader och andra ledningsfrågor. Eftersom samordna en stor grupp av människor kan vara en utmaning, ett livsmedel co-op uppmuntrar samarbete, stöd och ärlighet. I många fall erbjuder ett livsmedel co-op reducerade avgifter till personer med låg inkomst, eller tillåter människor att handeln fungerar för medlemskap. Målet är att skapa en butik gemenskap livsmedelsbutiker med en kooperativ etik. Den Store erbjuder låga priser på varor, eftersom det tenderar att ha lägre omkostnader, eftersom medlemmarna arbetar gratis. En livsmedelstillsats co-op kan också erbjuda klasser och gemenskap händelse utrymme, tillsammans med ett nyhetsbrev för medlemmar med information om co-op och regionala evenemang.

Om du är intresserad av att hitta ett livsmedel co-op i ditt område, prova att kontrollera med naturlig mat butik. Butiken kan redan vara ett co-op, eller det kanske kan hänvisa dig till en. Om du har problem, prova att söka efter "mat co-op" och din stad i din sökmotor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.