Vad är Queso Fresco?

Queso fresco är en traditionell mexikansk ost som är en vanlig ingrediens i många rätter. Osten är kvintessensen del av mexikansk mat och är ofta tillgänglig i mexikanska marknader och dagligvaruhandeln. I Mexico har Queso fresco ofta en rå mjölk ost, men i USA osten är tillverkad av pastöriserad mjölk, på grund av farhågor om bakterier i obehandlad mjölk. Båda ostar beter sig lite annorlunda, med den amerikanska ost är mer benägna att smälta.

På spanska betyder namnet på ost "färskost. "Classic Queso fresco är snö vit, mycket mjuk, fuktig och mild i smaken. Osten är också ganska spröd, vilket gör den idealisk för sönderfallande över rätter som sallader och enchiladas. Den krämiga osten också användas som fyllning i många mexikanska rätter. True Queso fresco kommer att mjukna och bli krämig vid upphettning, men det kommer inte att smälta. Denna unika egenskap skiljer queso fresco från liknande ostar.

Osten görs alltid av komjölk, och kan liknas vid jordbrukare ost eller kruka ost. Göra Queso fresco, är mjölk filmjölk, saltade, och pressas försiktigt. Åldringsprocessen för osten är mycket kort, vanligen inte mer än några dagar, och sedan osten skickas till marknaden. Traditionell Queso freso är bra för cirka fem dagar, även om många mejerier lägga stabilisatorer och hantera osten lite annorlunda för att förlänga hållbarheten. Eftersom queso fresco är bäst när den är så färsk som möjligt, osten ska köpas samma dag den skall användas, helst. Den kan förvaras insvept i kylskåpet i flera dagar, men det börjar förlora konsistens och smak. Förutom att användas i mexikanska rätter som kräver queso fresco, kan osten också användas som andra mild smulig ost på maträtter från andra länder.

Det har varit dokumenterade fall av sjukdom i USA om pastöriserad queso fresco som hanterats felaktigt på tillverkaren. Detta illustrerar den potentiella fara som kan lura i alla livsmedel som inte vårdas med respekt. Försök att köpa queso fresco och andra ostar från ansedda mejerier som kontrolleras av Förenta staternas Department of Agriculture eller liknande internationella tillsynsmyndigheter. I de flesta länder måste en ost vara märkt med en planta nummer där det har producerats, så att konsumenterna att leta efter data säkerhet kontroll av att anläggningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.