Vad är Olallieberries?

Olallieberries är stora, glänsande, saftigt bär i Bramble familjen. De är oftast jämfört med björnbär, och de är nära släkt med björnbär. De har dock en mer intensiv, syrliga smak, och en mycket kort växtsäsong. Olallieberries är mest odlas längs västkusten i USA, särskilt i Kalifornien, och är en eftertraktad behandla medan färskt. De återfinns också frysas och i form av konserver såsom sylt och gelé. I vissa områden är olallieberries också används för att göra distinkta Berry viner.

1935, en anställd vid Förenta staternas Department of Agriculture passerade en LOGANBÄR och youngberry, producerar en sort som hette "Oregon 609. " När Berry släpptes den allmänna marknaden, döptes en Olallie, en Chinook ord för "bär". Det visade sig vara mycket framgångsrik i odlingen i Kalifornien, och staten dominerade snabbt olallieberry marknaden. Alternativa stavningar för bären inkluderar olallaberry, olalliberry och ollalaberry.

Föräldrarna i olallieberry båda skyldig en stor del av sitt genetiska material till björnbär. Loganbär var uppfödd av korsning björnbär med röda hallon, medan youngberries är en korsning av björnbär och Blåhallon, mindre vilda släktingar. Det genetiska materialet i en olallieberry är ungefär två tredjedelar björnbär och en tredjedel röda hallon. Medan bär ytligt liknar björnbär, växer de på käppar eller vin som är mycket mindre än taggiga björnbär. De behåller också den söta kärnan i smaken som är gemensamma för hallon.

De flesta olallieberries hamna i sylt, konserver och vin, eftersom växtsäsongen är så kort. När de är färska är de också används för att göra pajer, tårtor och andra bakverk, liksom ätas naturell eller i frukt blandningar. Södra Kalifornien är känt för sina olallieberries, och flera stora producenter finns få olallieberry bevarar för transport till andra delar av landet. Fryst olallieberries finns också tillgängliga från dessa företag för användning i en mängd olika applikationer bakning.

Som många andra tistlar, olallieberries förlita sig på en omfattande flerårig underjordisk rotsystem. Druvorna växer om vartannat stjälkar eller avslutande vin, beroende på sort. När vinrankorna slutar med, är de hugger ner nära marken så att anläggningen kan generera nya. Liksom med andra Bramble frukter, bör beslutet att växa olallieberries inte ta lätt på, eftersom när rötterna är etablerade kommer växterna att hålla tillbaka. De föredrar också ett svalare klimat såsom ett tempererat kustområden, och dra nytta av installation av aktier eller spaljéer att växa på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.