Vad är Livsmedelsfärgämnen?

Livsmedelsfärgämnen är en typ av livsmedelstillsats som tillför färg. Lite mat färgämnen är färgämnen, vilket innebär att de är vattenlösliga, och används i en mängd livsmedel som innehåller vätskor. Sjöar har ett färgämne bas, men de syftar till att sprida i olja samt vatten, och de kan användas i beredningar som saknar tillräckligt med fukt för att hålla färg. Sjöar tenderar att vara mindre benägna att beläggning i munnen, ett vanligt problem som ses med färger som används för saker som frysta läckerheter.

Folk har varit att lägga färg till sin föda i tusentals år. Tidiga mat färgämnen gjordes vanligen från kryddor som gurkmeja, tillsammans med krossade frön. Personer la färg mat historiskt för många av samma skäl som vi gör i dag: att förstärka naturliga färger, för att låna en vanligare färg på livsmedel, och för dekorativa syften. Livsmedelsfärgämnen är särskilt populär med konserver, som tenderar att vända trist grå. Trots att dessa livsmedel är helt säker att äta, ser de inte helt rätt, och Livsmedelsfärgämnen kan göra dem mer aptitretande.

Andra källor till naturlig färg för livsmedel innehåller vissa mineraler, tillsammans med flera medlemmar i insekternas värld. Nykockin, till exempel, kommer från skalbaggar. Kemister har också utvecklat helt syntetisk mat färg, för att få särskilt starka färger eller att skapa färger som är svåra att hitta i naturen, såsom blått.

Liksom andra livsmedelstillsatser måste Livsmedelsfärgämnen testas för säkerhet före det kan användas. Flera färger gång igen som säkert har sedan tagits bort från marknaden på grund av oro för hälsan, och vissa konsumenter försöker undvika alla artificiella färger, även de som har testats och godkänts. Undvika Livsmedelsfärgämnen kan faktiskt vara ganska svårt, eftersom en av de vanligaste användningsområdena för Livsmedelsfärgämnen är situationer där naturliga färger måste återställas. Många apelsiner, till exempel, besprutas med mat färg för att täcka upp sina naturligt mer grönaktiga eller bruna nyanser, och användning av färgämnet inte avslöjas.

Hemma människor ofta använder färg för dekoration. Det är klassiskt används i glasyr för tårtor och kakor för att skapa färgglada och dekorativa mönster. Livsmedelsfärgämnen kan också användas för projekt som färga påskägg. Människor använder också mat färgläggning hantverk projekt, eftersom färgen tar vanligtvis väl och den är giftfri och lätt att hantera, vilket gör den perfekt för båtar projekt med barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.