Vad är Hydrogenering?

Hydrogenering är en kemisk process där vätgas bubblas genom en flytande olja i närvaro av en katalysator, ofta en reaktiv metall, t. ex. platina eller nickel. Den resulterande reaktionskrafter omättade fettsyror att acceptera ytterligare väteatomer och bli åtminstone delvis mättad. I praktiken matlagning termer skulle hydrering konvertera en omättad vegetabilisk olja, den typ som ofta används för fritering, i en delvis fast form som margarin. En fullt hydrerad vegetabilisk olja skulle vara så tjock som djur ister, men de flesta livsmedelstillverkare inte ta hydrering processen så långt. Hydrogenating vegetabiliskt baserade oljor är i allmänhet billigare än att använda mättade animaliska fettet, och delvis hydrering ger förädlade livsmedel en längre hållbarhet.

Nyckeln till förståelse av hydrering, åtminstone som det verkar för livsmedelsindustrin, är begreppet omättade och mättade fettsyror. Omättade fettsyror är främst flytande matoljor, eftersom de inte innehåller alla väteatomer de skulle kunna hålla. När det gäller fleromättade vegetabiliska oljor, är några av väteatomerna de innehåller sitter ihop i dubbelbindningar, lämnar hål där väteatomer skulle normalt Bond. Det kan bidra till bilden en fettsyra kedja som en tusenfoting som bär väte stövlar på varje ben. När det gäller omättade fetter är tusenfoting saknas några väte stövlar helt och två fötter i samma väte boot. Under hydrering inkommande väteatomer fästa sig till tillgängliga benen och även kraft den dubbla vätebindningar att dela upp. Om denna process fortsätter tills alla tusenfotingar eller molekylära kedjor har väte stövlar, kan den fasta olja beskrivas som helt mättad.

Mättade fetter tjänar många syften i en värld av mat, men de har en tendens att härskna fort som de interagerar med syre. Omättade fetter arbete samt matoljor, men de ger inte mycket struktur för bearbetade livsmedel. Den idealiska olja för många förädlade livsmedel är bara delvis härdade. Detta innebär att hydrering processen stoppas någon gång, skapa en ny form av fett som är mer solid än omättade oljor, men inte så fast som fullt härdade och mättade fetter. Det vanligaste exemplet på en delvis härdad olja skulle vara smöret ersättare kallas margarin. Margarin är tillräckligt stabilt för att användas i många förädlade livsmedel, och har även en längre hållbarhet än ett helt mättat fett. Denna stabilitet och längre hållbarhet i rumstemperatur är anledningen till att många livsmedelsproducenter föredrar att använda delvis härdade oljor i produkter avsedda för butikshyllor.

Problemet med delvis härdade fettsyror ligger i hydrering processen. Eftersom processen avbröts innan alla molekylära kedjor blev mättad helt med väteatomer, en tredje form av fett skapades. Dessa fettsyror kedjor varken omättade och mättade, utan snarare i en instabil övergångsskede. Eftersom dessa fettsyror är fångad mellan två stater för att vara, anses de transfetter .

Transfett kan förekomma naturligt, men den mänskliga kroppen inte är rustade att ta med sina effekter i stor skala. Transfett molekyler är oregelbundet formade, för en sak, och kan inte behandlas på samma sätt som omättade och mättade fetter. Transfettsyror har också negativa effekter på kroppens friska HDL-kolesterolnivåer och samtidigt öka nivån av ohälsosamma LDL-kolesterol.

Hydrogenering sig inte anses vara ett särskilt farliga eller ohälsosamma process, men det kan bli dyrt på grund av behovet av reaktiva ädelmetaller som platina. Oädla reaktiva metaller såsom nickel kan också användas som katalysator för hydrering, men resultaten är ofta variabel. Hydrering används också för att skapa kemiska föreningar såsom ammoniak, som är resultatet av väte och kväve reagera på en katalysator metall. Hydrogenering processen används också inom oljeindustrin för att skapa stabilare kolvätebränslen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.