Vad är Croxetti Pasta?

Croxetti pasta är en specialitet italiensk pasta framställd i form av en medaljong och stämplat med symboler, dekorationer, och vapensköldar. Stilen uppstod i Ligurien, som ligger i nordvästra Italien, längs gränsen mot Frankrike. Det är möjligt att göra croxetti pasta hemma, förutsatt att kockar har lämpliga formar för det, och det är också tillgänglig via import butiker. Det är också möjligt att beställa speciella formar för tillfällen som bröllop.

Traditionen tycks ha sitt ursprung i medeltiden, då familjer ville visa sin status så är möjligt. Eftersom en vapensköld utgör ett formellt tilldelats-tätning och det bedriver konsekvenserna av status, började välbärgade familjer stämpla deras vapensköldar i skivformiga pasta för att imponera på gäster och besökare. Av tradition är prydd ett mönster eller prydnad baksidan av pasta också. Ofta var detta prydnad det kristna korset, vilket leder till namnet "croxetti", som är relaterad till det latinska cruci för "cross".

Modern croxetti pasta får stämplas med på Maker's Mark eller en regional vapenskölden och baksidan kan prydas med ett fantasifullt motiv som en segelbåt eller ett träd. Normalt är det varumärke för pasta bäddas in en skiva formad mögel, så att pastan kan stämplas och styckas på samma gång. Kockar hem pasta, handhållna mögel finns, eller folk kan individuellt hand stämpla pasta, använd en cirklande pasta skärmaskin skära pastan ut.

Formen håller såser väl, även om det tenderar att bli begravd under tung eller chunky såser. Pesto och lätta såser grädde är både bra parning för croxetti pasta. Speciellt vid evenemang där värdarna vill att gästerna ska kunna se sälar, en ljus sås kan vara mer passande. Det kan också ätas naturell eller med lätta förband såsom färska örter, smör eller olivolja. Dessutom kan croxetti pasta vara färgad eller smaksatt med tillägg som soltorkade tomater, spenat, eller mejram.

Liguriska pasta kan säljas till ett högt pris i vissa butiker, eftersom den inte tillverkas i stora mängder. Knappheten är dock en av de saker som gör croxetti pasta ett roligt komplement till bordet, liksom ett samtalsämne. Människor som har svårt att få pastan kanske vill överväga att beställa den direkt från Italien, genom ett företag som specialiserat sig på import av unikt italiensk mat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.