Vad är Bayonne skinka?

Bayonne skinka är en typ av specialitet rå skinka som produceras i och omkring Bayonne, Frankrike, en hamnstad som ligger i hjärtat av Baskien. Denna skinka är mycket lik prosciutto, en italiensk saltade kött som många människor känner till. Specialty slaktare och butiker som bär importerade franska och spanska livsmedel som är mest sannolikt har Bayonne skinka, och det kan även beställas direkt via flera producenter och importörer, tillsammans med andra traditionella regionala livsmedel.

Denna skinka är första botas i lokalt producerad havssalt, och sedan försiktigt lufttorkas under en period av minst sju månader. När skinkan har blivit botad och torkade, kan det vara obruten förpackning. Så länge den förvaras svalt och torrt, kan Bayonne skinka hålla i upp till ett år, och ibland ännu längre. I och runt Bayonne, slaktare ofta hålla en skinka hängande och raka av delar på kundens begäran. Den serveras i tunna skivor som kan användas i många olika rätter, allt från sallader till grytor.

tidigare belägg för att människor har producerat skinka i Bayonne åtminstone sedan 12-talet, och praxis kan vara ännu äldre. Liksom många botade och konserver, var Bayonne skinka ursprungligen utvecklats av rent praktiska skäl: vänster mognad, skulle förstöra köttet snabbt. Med tiden blev kockar skapandet till en konstform, och vid mitten av det 14-talet, en årlig rättvis och konkurrens fira skinka skulle hållas i Bayonne.

På 1990-talet fick Bayonne skinka särskilt skydd från Europeiska unionen, tillsammans med många andra regionala specialiteter. Enligt lagen endast skinka som produceras i en viss region med särskilda ingredienser, och på ett mycket speciellt sätt kan utses Bayonne skinka. Denna åtgärd syftade till att skydda arvet från Bayonne skinka, och att öka konsumenternas förtroende genom att skapa en tydlig standard som skulle försäkra folk om att de äter den äkta varan.

Det salt som används vid tillverkning av Bayonne skinka är lokalt producerad, och många skinka är också gnidas med lokalt odlade paprika under luften torkningen. Flesta Bayonne skinka är också gnidas med en pasta av ister och mjöl för att hålla dem fuktiga genom varmare och torrare våren och sommaren. När hanteras och botade väl är Bayonne skinka mörkt röd färg, med en mycket snäll, mild smak som bara har en aning sälta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.