Är Obehandlad mjölk Dangerous?

Obehandlad mjölk börjat dyka upp oftare i nyheterna i det tidiga tjugoförsta århundradet, till följd av ett antal böcker skrivit om det och organisationer partiskhet som fram idén att obehandlad mjölk som är nyttigare för människor att dricka än pastöriserad mjölk. I många områden i USA, däremot, är försäljningen av obehandlad mjölk som livsmedel fredlösa, och många organisationer hälsa också uttalar sig starkt mot konsumtion av rå mjölk. Med dessa två olika åsikter, det är många konsumenter kvar undra hur farligt obehandlad mjölk egentligen är. Den trubbiga Sanningen är att obehandlad mjölk mer potentiellt farligare än pastöriserad mjölk, men när det hanteras på rätt sätt, är det relativt säkert, och näringsmässiga analys tyder på att det är bättre för dig.

Om mjölken är pastöriserad eller homogeniserad, det betecknas som rå. Pastörisering uppfanns på 1800-talet av Louis Pasteur, som lärt sig att uppvärmning av mat till 161 grader Fahrenheit (71 grader) i 15 sekunder skulle döda de flesta skadliga bakterier i den. De ansökningar om mjölk inte insåg genast, och säkert började frisk mjölk är lättillgängliga för många fler människor till rimliga priser. För människor oroar hälsa, har mjölk säkerhet alltid varit en stor fråga, eftersom det är ett perfekt odlingsmedium för många bakterier, särskilt salmonella, brucellos, tuberkulos och camplyobacteriosis. Pastörisering av mjölk, är risken att smittas av någon av dessa sjukdomar minskat avsevärt. När bönder skörd obehandlad mjölk som livsmedel, måste det hanteras mycket varsamt. Kanske mer noggrant eftersom den inte genomgå ytterligare pastörisering eller homogenization process som traditionella mjölken går igenom. I den ideala obehandlad mjölk processen, är den första korna mjölkas i en mycket ren miljö, och deras juver skall torkas av innan mjölkningen att undanröja eventuella smittkällor. Med en behandskade hand, drar jordbrukaren en liten mängd mjölk för att ta bort bakterier som kan bli lurade på spetsen av spenen, och se till att mjölken är ren och hälsosam. Sedan är mjölkningsmaskinen ansluten till kon och mjölken uttrycks direkt i en kyld tank. Obehandlad mjölk skall förvaras i kylkedjan från mjölkning till konsumtion, och utrustningen måste vara fläckfritt.

Obehandlad mjölk förespråkare hävdar att det är nyttigare än konventionell mjölk eftersom pastöriseringsprocess som konventionell mjölk genomgår dödar också nyttiga bakterier eller goda bakterier som kan hjälpa till med matsmältningen och immunsystemet. Den pastöriseringsprocess kan också ta bort vissa vitaminer som förekommer i obehandlad mjölk såsom B6. Andra enzymer och mineraler kan tas bort under pastöriseringsprocess också. Obehandlad mjölk förespråkare hävdar också att obehandlad mjölk smakar bättre än pastöriserad mjölk. De som argumenterar emot obehandlad mjölk, citera Center for Disease Control (CDC) rapporter om sjukdomar som en följd av konsumtion av rå mjölk. Eftersom obehandlad mjölk inte gå igenom processen att avlägsna skadliga bakterier som pastöriserad mjölk genomgår, kan man öppna sina konsumenter till större hälsorisker. Traditionella mjölk förespråkare citera dessa potentiella hälsorisker liksom ingen signifikant skillnad i smak som skäl för att sticka med pastöriserad mjölk.

Kanske är den verkliga frågan vid bedömningen av fara för obehandlad mjölk är renhet mejeriet där obehandlad mjölk har producerats. De rå mejerierna att testa sina produkter i stor utsträckning för bakterier och föroreningar, och göra dessa testresultat tillgängliga för allmänheten, kan vara mindre farligt att dricka. Människor som är immunsupprimerade, dock bör rådfråga läkare innan du dricker obehandlad mjölk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.