Vad är velouté sås?

velouté sås är en av de ursprungliga "moder sås av klassisk fransk matlagning enligt Antonin Careme i hans 19th century text The Art of franska Matlagning i det 19th Century. Med modern sås "betyder att många franska såser skapas använda derivat av såsen.

Trots den tjusiga klingande namn, velouté sås är egentligen bara en vit sås som är baserad lager och förtjockad med en vit Roux. Velouté är en form av franska adjektivet velour , som betyder "sammet. "Som namnet antyder kommer en korrekt utförd velouté sås har en mjuk och sammetslen konsistens.

ingredienser för en velouté sås är smör, mjöl, och en ljus lager, vilket innebär att använda benen inte har rostats. Den typ av materiel som skall användas beror på skålen skapas. Även kockar brukar göra velouté med kyckling, kalv, eller fisk, något kockar använder också nötkött, skinka, eller buljong. Denna sås kallas vanligen genom den typ av materiel som användes i receptet, t. ex. kyckling velouté eller fisk velouté.

velouté såser är i allmänhet inte används på egen hand, though. Som en "mor sås," är de i stället ska vara anpassade till andra såser som behövs. Några av dottern såser innehåller sås allemande, sås norrsken, sås Andalouse, sås ungerska, sås Poulette, sås Normandie, sås venetianska och sås högsta.

Sås Allemande är populär sås på franska köket. Den är baserad på velouté sås, och sedan förtjockade med grädde, äggulor, och kryddat med några droppar citronsaft. Såsen aurora är enkel att göra, kräver endast att tillsätta tomatpuré. Sås Andalouse är ett sting i vit sås med röd paprika och massor av vitlök kastades i velouté sås.

Såsen ungerska behöver bara lite vitt vin, paprika och vinäger läggas till modern sås. Sås Poulette är en lätt syrlig sås som använder svamp, citronsaft och persilja. Den venetianska sås skapas genom att lägga dragon, körvel, och schalottenlök till velouté sås. Den Normandie och högsta såser är lite svårare dock. En sås Normandy görs genom att först skapa en velouté smaksatt med fiskbestånd. Då svamp kokvätska och ostron vätska läggs till såsen. Denna sås är färdig med en samverkan av grädde och äggulor. Högsta sås börjar med en kyckling velouté och kräver tillsats av en minskning av svamp vätska och grädde.

velouté såser är lämpliga för grönsaker, fisk, kalv eller kycklingrätter. Om en individ kan perfekt att göra en velouté sås, en hel rad franska kulinariska möjligheter som öppnas för dem. Denna mamma sås gör kockar att producera många välkända rätter med enkla anpassningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.