Vad är stiltonost?

stiltonost är en typ av blå ost som tillverkas i England, och ibland kallas "kungen av ost. " Stilton har gjorts sedan 1700-talet, och har fått en skyddad ursprungsbeteckning beteckning, vilket innebär att endast Stilton möte en uppsättning krävande standarder kan vara märkta och säljas som Stilton. Stilton är en populär ost med smak mild mer än andra blå ostar, och exporteras över hela världen för en mängd olika tabellen används.

Liksom alla skyddad ursprungsbeteckning ostar, är Stilton övervakas av en oberoende statlig myndighet, som utför stickprovskontroller för att säkerställa att osten hålls standard. Få en skyddad ursprungsbeteckning beteckning är ett bra sätt att bevara det kulinariska arvet i en region, med konsumenter vara säkra på att de får äkta brittiska Stilton när de köper ost. Dessutom innebär det att Stilton är en mycket konsekvent ost, utan många olika kvalitet och smak som uppstått i generiska ost.

Stilton är en krämig ost marmorerad med rik blå ådror, och den har en rik smak som kommer fyllig med ytterligare åldrande. Stilton oftast också har en skarp efter smak, som kompletterar många livsmedel väl. Den rynkiga traditionellt skorpan på osten är inte ätliga och bör skäras bort innan man äter. Eftersom Stilton inte trycker förblir ost smulig och fjällig, idealisk för sallader, pasta och pizza. Äldre Stiltons ibland visas på dessert fat, låna en framstående krämig smak på bordet.

För att anses Stilton, måste osten göras i Leicestershire, Nottinghamshire, Derbyshire eller i England. Inom dessa tre kommuner, är bara sex mejerier tillstånd att göra ost, som kommer att inspekteras efter att ha mognat att avgöra om det är värt det Stilton beteckning eller om den kommer att säljas som enbart ädelost istället. Dessutom är Stilton alltid i form av en cylinder, aldrig trycks, och möjlighet att utveckla sitt eget rynkig skorpa. Osten måste också ha fina blå ådror som strålar ut från centrum.

Stilton är en av de få skyddade ursprungs ost som framställts av pastöriserad mjölk. Stilton görs genom att blanda denna pastöriserad mjölk med löpe, började kulturer och Penicillium roqueforti för mögel. Kvark kommer att bildas i blandning moms, och tas bort rinna över natten. Tömd, är ostmassan klippa att frigöra ytterligare vassle och säkerställa en jämn dränering. Dessa ostmassan saltas och hälls i cylindriska formar som roteras med jämna mellanrum medan osten börjar mogna, men aldrig pressade. Som ett resultat har osten en lös och fjällig konsistens som främjar tillväxt av blå mögel.

Efter en vecka har osten tens i cylindern nog att osten form kan tas bort och osten är tätt insvept att förhindra luft från att komma in. Osten lagras förseglad i en luftfuktighet och temperatur kontrollerade området så att mogna. I slutet av sex veckor i lager, det är perforerad så att luft, som möjliggör karakteristiska ådror blå mögel till formen.

Efter nio veckor är osten vara säljbar, även om unga osten kommer att ha en skarp smak. Konsumenter som föredrar en mer mognat ost kommer vänta ytterligare sex veckor för en mer smörig Stilton.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.