Vad är kinesiska Selleri?

kinesisk selleri, eller Khan choy , är samma art som den europeiska sort flesta människor i väst är vana vid, Apium graveolens , men det har ett antal viktiga skillnader. Kinesiska selleri har mycket tunnare stjälkar och en starkare smak än den europeiska släkting. Det kan variera i färg från vitt till mörkt grön. Kinesiska selleri är sällan serveras rå, men är en vanlig ingrediens i kokta kinesiska och vietnamesiska rätter.

Selleri är en gammal fabrik med en lång historia av användning i Kina, där den har förekommit i köket sedan åtminstone Handynastin (206 f. Kr. till 220 CE). Kinesiska selleri är närmare än europeiska selleri till den vilda sorten, som kallas smallage . Det ser ut och smakar mer som en ört, ungefär som persilja.

Den tunna stjälkar av kinesiska selleri är ihåliga och krispiga, och både stjälkar och blad kan läggas till färdiglagad mat. Fröna av anläggningen används också i matlagning och i traditionell kinesisk medicin. Kinesiska selleri kan användas torkas samt färsk för att ge smak till mat.

Vid köp kinesisk selleri, leta efter skarp stjälkar och färska, levande blad. Väljer inte selleri med någon gulfärgning eller vissna delar. Före matlagning, tvätta selleri och ta bort den hårda yttre strängarna. Den kan förvaras i kylskåp i en väl tillsluten plastpåse i flera veckor.

Även om alla selleri är bra för hälsan, är rik på järn, kalium och vitaminerna A, B1, B2, C och D, kinesisk selleri sägs ha ett antal medicinska fördelar. Varm kinesiska selleri saft traditionellt används för att bota gulsot och låg feber. Det är ett diuretikum och kan användas för att främja hälsosamma urinering, liksom att ersätta elektrolyter när en person är uttorkad. Kinesiska selleri har också använts för att behandla dessa olika villkor som högt blodtryck, reumatism, matsmältningsproblem, och skörbjugg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.