Vad är fullkorn?

Hela korn är frön som vete, ris, majs, havre, råg eller som inte har förfinats, vilket innebär att hela korn behålls, snarare än bara endosperm. Eftersom säden är kvar intakt, hela korn har mer näringsvärde än sina detaljerade versioner, och de tenderar också att ha en mer rik, nötaktig smak. Äter en balanserad mängd fullkorn är en viktig del av en hälsosam diet, och om du är osäker på huruvida ett livsmedel är fullkorn, läs på förpackningen försiktigt. Många tillverkare tillverkar produkter som ser ut som de är framställda av fullkorn, men görs faktiskt av raffinerad korn.

Spannmål har tre huvudsakliga delar: kli, grodden och frövitan. Den kli är ett grovt skyddande yttre skikt med en hög koncentration av fiber, niacin, tiamin, riboflavin, magnesium, järn, fosfor och zink. Under kli ligger frövitan, huvuddelen av spannmål, som innehåller de flesta av protein och kolhydrater av säden. Kärnan i säden är grodden, en liten näringsrikt nubbin som innehåller E-vitamin, magnesium, riboflavin, fosfor, järn, zink, niacin och tiamin. Små mängder protein och fett kan också hittas i grodden, som ibland säljs separat som ett näringstillskott. Eftersom fullkorn använda hela korn, de har betydligt mer näringsämnen än bearbetade korn, och är också högre i fiber. En hög fiber kost kan minska risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och tarmproblem. Den viktiga balansen mellan näringsämnen som finns i fullkorn stödjer immunsystemet hälsa, och förser kroppen med nödvändiga vitaminer och mineraler. Många raffinerat spannmål livsmedel faktiskt kompletteras för att kompensera för förlusten i näringslära på grund av avskaffandet av kli och groddar.

Många konsumenter har noterat att fullkorn tenderar att vara mörkare. Detta beror på att de inte behandlas med kemikalier som blekmedel, eftersom vissa raffinerade produkter, och eftersom kli är mörk i färgen. Fullkorn är också mindre hållbarhet än raffinerade produkter, eftersom de innehåller mer olja, som kan härskna om korn är inte ordentligt sköta dem, hela korn skall förvaras kylda fram till användning för att hindra dem från att gå dåligt.

Integrera mera säd i människans kost är relativt enkelt. De finns i hela spruckna, eller mark form för olika användningsområden, till exempel bröd, smårätter och livsmedel frukost. Matlagning fullkorn tenderar att ta längre tid på grund av skyddande kli och för konsumenter som inte har tillräckligt tillagningstid, sälja ett antal företag förpackade hela spannmålsprodukter som bröd, tortillas, par-stekt ris, snabb matlagning quinoa och andra sädesslag . Se till att läsa på förpackningen om dessa frågor, och försöka undvika produkter som inte lista hela korn som första ingrediens.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.