Vad är en brun sås?

klassiska brun sås, inte att förväxla med den asiatiska brunsås eller Spunky tappat brittiska krydda som också bär detta namn, är en av de fem franska "Mother Såser" som en oändlig uppsjö av varianter spunnits.

Brun sås börjar med en Roux gjord av mjöl och olja eller smält smör som kokas tills brynt, vilket eliminerar "degiga" smak av mjöl och ge Roux en rikare smak. Roux själv kan variera i nyans av brunt per kocken föredrar för smak och färg på slutprodukten. Det är dock viktigt att Roux inte tillåtet att bränna. En brända Roux kommer att bidra till en bränd smak till slutprodukten. Den kokta Roux rörs i en brun köttbuljong-typiskt kalvkött eller nötkött och detta är kokas tills det tjocknar. Om ytterligare förtjockning behövs, arrowrot, majsstärkelse, eller annat förtjockningsmedel får tillsättas.

Brun sås går med några olika namn. Om det visar i en porslin skål bredvid en tallrik fransk potatis i en fet-sked diner, är det sannolikt att gå i handtaget av sås . Om det sjuda i en skinande Kopparklätt saucepot på brännare och en flotta fransk plats bara väntar på att slathered ovanpå någons Chateaubriand, är det sannolikt att kallas e spagnole sås eller demi-glace . Hursomhelst, förutsatt processen och ingredienserna är i stort sett samma uppgår den till samma sak: brun sås.

Som en av de fem "Mother Såser," brun sås är underbart flexibel. Det kräver tillsats av endast ett fåtal ingrediens kombinationer för att omvandla den till någon av myriader derivat såser. Slänga in en handfull stekta champinjoner, voila-Chasseur sås! Lägg till en virvel av rött vin, blir några sauterade schalottenlök, och brun sås Bordelaise sås. Med tillägg av sauterade lök och vitt vin, är brun sås nu Lyonnaise sås. Madeira, Robert, Perigueux, Diane-dessa anrika intelligenssnobbiga såser få alla sina startar från en enkel brun sås.

Asien brun sås, å andra sidan, är något helt annat. Denna sås är tillverkad av melass, soja, ostronsås och andra smakämnen. Den används i matlagning kött-och grönsaksrätter, och är ofta framhävs som en smaktillsats för broccoli.

Den brittiska krydda som levereras i en flaska och kallas brun sås är ännu längre bort från idén om den klassiska brun sås. Annars känd genom sitt rätta namn-HP sås-här brun sås är en fruktig, vinäger, kryddad brygd som serveras i samband både varma och kalla rätter.

Detta var pikant krydda första produceras i slutet av artonhundratalet, från en brittisk kollega döpte det till "HP" för att hedra den Houses of Parliament, där en restaurang var förment tjäna såsen. Idag producerar Heinz ® den ärevördiga buteljerat bruna HP-sås, samt några varianter smak, inklusive "mild och syrlig" Fruktig, BBQ, och Chile blandningar. Andra varumärken är Branston ® och Daddies Favourite ®.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.