Vad är blodkorv?

blodkorv görs i olika länder över hela världen, och går genom ett antal namn som Blutwurst (Tyskland), Boudin Noir (Frankrike), och morcilla (Spanien). I samtliga fall, tar maten i form av en länk korv tillverkad av fläsk eller annat kött blandat med blod, vilket ger blodkorv en distinkt mörk färg. Vissa länder, däribland England, lämna blod pudding, en maträtt bygger på liknande kulinariska principer.

Blodkorv är motbjudande att en del konsumenter på grund av blod innehåll, som uppfattas som obehagliga eller kränkande. Men när de görs korrekt, bör blodkorv har inte metallisk smak som de flesta individer samband med blod. Istället har blodkorv en rik och komplex smak som är läckra ensam eller som ett komplement till soppor, grytor och andra maträtter.

Blodkorv har gjorts på dagen för slakt i tusentals år, och skrevs med om av Homeros. Korven smakar bäst när de görs med färskt blod som inte har koagulerat, och är därför en av de första produkter som skall göras från det slaktade djuret. Beroende på region får djuren slaktas av pistol eller kniv, men i båda fallen måste avbrytas och blödde. Blodet samlas upp i en bassäng för användning i blodkorv, och hålls vanligen någonstans sval medan djuret är slaktat och klädd. I den enklaste formen, blodkorv består av lök och några örter och kryddor kokas tillsammans med fläsk, som blodet tillsätts. Blandningen är noggrant rörs ihop så att blodet fördelas jämnt, och sedan tvingas in korvskinn. Det är viktigt att inte använda för mycket blod, och att säkerställa en jämn blandning, så att koagulerat blod inte utgör i korven, som kan göra en obehaglig upplevelse för fiket. Efter att ha fått, kan blodkorv kokas och konserverade, torkade eller ätas färska.

Färskt blod korv i allmänhet hålla för bara några dagar, trots att de kan frysas. På grund av deras kort livslängd när de är färska, blodkorv följer ofta den traditionella måltiden efter slakt, vilket innefattar andra känsliga kött såsom levern. På grund av det känsliga blodkorv, är det oftast tillgänglig för försäljning i ett förkokt eller botas form, som smakar mycket annorlunda än färsk korv. Av denna anledning många kockar med tillgång till en bra slaktaren föredrar att göra det fräscht, trots att skaffa färskt blod vara svårt i vissa områden.

blodkorv görs i en mängd olika sätt, med många ingredienser som grädde, säsongs grönsaker, eller flera tunga kryddor. I den amerikanska Södern, till exempel, är kryddig Boudin Noir en populär maträtt och kan hittas på många restauranger och står vid vägkanten. Eftersom ett stort antal regionala beredningar är blodkorv ett kulinariskt äventyr värt att ha, trots den något osmakligt namn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.