Vad är Turkish Delight?

Avid läsare är bekanta med Turkish Delight som refereras i CS Lewis 'roman, The Lion, The Witch, och garderoben . Unga Edmond är frestad av White Witch att förråda sin bror och systrar efter att ha förtärt en stor mängd Turkish Delight. De flesta amerikanska barn befinner sig lite förtrollad av den kittlande beskrivning av en godis första gjordes populärt i arabländerna över 200 år sedan. Legenden berättar att härskaren Abdul Hamid jag beställde en konditor för att skapa en särskild godis för honom under hans regeringstid under 18th century. Bekir Effendi från Anatolien krediteras med skapandet av Turkish Delight, som snabbt vunnit popularitet i Istanbul, där Effendi inrättat ett litet konditori.

Många i USA inte erkänner Turkish Delight, men de har förmodligen smakat en version av den när de har Applets och Cotlets, lång tid gynnat amerikansk söt. Mer traditionella versioner på arabiska länder kan vara smaksatt med citron eller Rosewater, och amerikanerna är inte särskilt bekant med rosenvatten som smaktillsats. Många amerikaner att hitta sådana versioner av Turkish Delight både klibbigt och tvål.

Turkish Delight är en enkel godis sammansättning, vanligtvis görs av socker, gelatin, vatten och majsstärkelse. Varje godis rep klipps i små fyrkanter, oftast mindre än en tum (2,44 cm) långa. Även citron och rosenvatten är vanliga smaksättare, kan Turkish Delight också vara smaksatt med mynta. Den kan innehålla nötter som valnötter eller pistagenötter, och är ofta belagd med majsstärkelse och strösocker.

Turkish Delight kom i kontakt med västvärlden i 19th century, där den fick sin nuvarande beteckning. I Turkiet och andra delar av Mellanöstern, är det godis kallas lokum . Den brittiska förtjust i godis, och det kan ha varit särskilt apropå att prisa det under ransonering av andra världskriget, eftersom så lite socker fick per vecka. Winston Churchill var känd för att njuta Turkish Delight fyllda med pistagenötter.

Vissa finsmakare insistera på att Turkish Delight uppskattas bäst om den är köpt och serveras färsk. Med tiden, om godis lämnas ut, kommer det att hårdna och bli svårt att äta. Människor som möter Turkish Delight som vuxna kan hitta de bryr sig inte om smak eller konsistens för godis. Men de som har haft det sedan barndomen beröm det.

Om man vill prova Turkish Delight, kan man försöka Applets och Cotlets, som kan mer överklaga till den amerikanska smaken. Mer äventyrliga finsmakare kan prova en traditionell form av godis, som finns i specialty gourmetmat och /eller lagrar godis. Den kan också beställas från många webbplatser som specialiserat sig på brittisk eller Mellanöstern Foods. Recept för Turkish Delight finns även tillgängliga på Internet och kan ge dem som är intresserade bästa tillfälle för provsmakning detta godis färsk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.