Vad är Södra mat?

Södra mat är mat som kommer från den kulinariska traditionen i den amerikanska södern. Även om man ofta använder den generella termen "Södra mat, mat från denna region är faktiskt mycket skiftande, och det finns ett antal olika kök i syd. Barbecue, särskilt grop grill, troligen signaturen mat i söder, även om några andra välkända exempel är saker som sött te, Stekta gröna tomater, skinka, stekt kyckling, havskatt, potatissallad, kex kärnmjölk och pecan paj.

Maten i amerikanska Södern återspeglar en unik blandning av kulturer och mattraditioner. Native Americans, spanska, franska och brittiska alla bidragit till utvecklingen av Södra mat, få recept och mat från sina egna kulturer. Transplanterade afrikaner har förts till söder genom slaveri också fört saker till södra köket. Det finns några grova kategorier av Södra mat. Så kallade "Soul Food" är starkt påverkat av afrikansk matlagning traditioner, tenderar att innehålla ett mycket greener och grönsaker, ris och nötter som jordnötter. Okra och Collard Greens ofta dyker upp i Soul Food, tillsammans med tjocka grytor. Creole mat har en fransk stil, och ofta finns kring New Orleans, medan Cajun köket avspeglar det kulinariska invandrare från regionen i Kanada kallas Acadia.

LOWCOUNTRY köket massor av skaldjur och ris, medan maten i Appalachians är starkt beroende av köttkonserver och grönsaker. Södra mat tenderar att vara tung på majs, tack vare den indianska inflytandet, med rätter som gryn, kornbröd, och majskolv är mycket populär. Nötter såsom pekannötter och jordnötter är också populärt, liksom frukter som persikor och bär. Gemensamma grönsaker i södra innehålla saker som paprika, ärter, okra, morot och sötpotatis, medan griskött, kyckling och skaldjur förbli enade populär.

Södra också rymmer mycket bagare, berömt tillverka mycket ljus, rika bakverk som röd sammet tårta, kärnmjölk kex, och fluffigt vitt bröd. Södra bagare love making sötsaker som pajer, skomakare och cookies. Vitt bröd, rullar kanel och andra bready behandlar är också populärt i söder.

Många associerar Södra mat med enkla, rejäla måltider som de som serveras i amerikanska gäster. Medan vissa Södra livsmedel verkligen uppfyller dessa kriterier, övriga södra rätter faktiskt är ganska komplex, med fina smaker och ingredienser som ibland är svåra att hitta utanför södra. Besökare till regionen är ofta förvånad över mångfalden och komplexiteten i södra köket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.