Vad är Fusion köket?

Fusion gastronomiska utbudet de kulinariska traditionerna i två eller flera nationer att skapa innovativa och ibland ganska intressanta rätter. Det tenderar att bli vanligare i kulturell mångfald och storstadsområden, där det finns en bredare publik för sådana livsmedel. Några vanliga exempel på fusion cuisine omfatta Pacific Rim cuisine och Tex-Mex mat. Kritiker av den praxis som ibland kallar det "förvirring köket," hävdar att kockar lita på nyhet att bära mat, snarare än smak, konsistens och presentation.

rötter fusion-mat är förmodligen gamla, eftersom människor har utbyte kulinariska arv i århundraden, men konceptet blev populärt på 1970-talet. Flera franska kockar började erbjuda livsmedel som kombinerade traditionell fransk mat med asiatisk mat, särskilt mat från Vietnam och Kina. Begreppet spreds snabbt till andra större europeiska städer, tillsammans med de amerikanska kusterna.

Några av de mest välkända fusion cuisine kombinerar europeiska och asiatiska livsmedel. Dessa kulturer har vilt skilda mattraditioner, och kombinerar århundraden av matlagning tradition av båda kontinenterna kan ibland leda till häpnadsväckande rätter. Vietnamesiska vårrullar kan hittas på menyn på en fransk restaurang, medan en minskning wasabi sås kan användas på en grytstek. Ibland dessa experiment är vilt framgångsrika, medan i andra fall är mindre förtjusande.

Andra kockar fokus på helt enkelt kombinera de kulinariska traditionerna i två eller flera asiatiska länder. Denna typ av fusion cuisine var förmodligen också inspirerats av naturkatastrofer, eftersom människor från olika länder utbytte recept och idéer. Pan-Asian fusion cuisine tenderar att vara mindre svårt att dra bort bra, eftersom många asiatiska länder har gemensamma trådar i form av ingredienser och kryddor.

Bra fusion cuisine kombinerar ingredienser och tekniker mat från olika kulturer på ett sätt som drar ihop bra, att skapa en smidig och färsk maträtt. Förvirring mat, å andra sidan, kastar ingredienser tillsammans som konfetti, och ibland orsakar en oundviklig konflikt. Kockar som vill experimentera med fusion-mat bör forskningen deras ingredienser noga och fundera på hur smak och konsistens kommer att kombinera för gäster. Även nyhet är visserligen lovvärd återhållsamhet är också viktigt, särskilt för människor som precis har börjat utforska de kulinariska traditionerna från andra platser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.