Vad är pomerans?

Pomeranser är medlemmar i orange familjen som odlas för sin starkt sura, bittra frukter och doftande pärlorna. Medan pomerans sällan används som ett fristående objekt i livsmedel, är produkter av frukt integreras saker lika varierande som te och marmelad. Liksom många andra citrusfrukter, pomerans föredrar semi-tropiska klimat, och tenderar att inte göra bra i svalare områden, även om de ibland odlas ornamentally i tempererade zoner. Pomerans är sällan tillgängliga för försäljning på marknader, även produkter som pomerans extrakt som säljs ibland.

Alternativa namn för pomerans omfatta sur apelsin och pomerans, efter en sydlig spansk stad i Spanien. En variant på pomerans, det Bergamott, faktiskt är en underart av Citrus aurantium , den botaniska klassificeringen för pomerans. I varje fall är pomerans kännetecknas av ett intensivt bitter kött som allmänt ses som obehagliga på egen hand. Citrusfrukterna verkar ha sitt ursprung i Vietnam, där den taggiga vintergröna träden har odlats i hundratals år. I asiatiska köket, är den bittra smaken värderas som en tillsats i livsmedel. Ofta är pomerans betade för användning som garnering. Utanför Asien är de bittra apelsiner som odlas för att användas som botaniska extrakt. Pomerans olja ofta används i kosmetika, och ibland ingår i hälsotillskott också. Den skal och frukter kan vara kanderad för införande i sötsaker och efterrätter, och bittra köttet läggs till marmelad och andra bevarar till en injektion av syrliga smak. Pomerans extrakt är också en viktig ingrediens i triple sec och Curacao, två klassiska likörer. Den Bergamott är en variant odlas i Italien för sina smakrika och zesty pärlorna. Bergamott är en klassisk ingrediens i Earl Grey te, och det används även i andra livsmedel. Frukten av Bergamott har en distinkt päronformen som sätter undan från pomerans. En sann pomerans har en Oblate form.

Den pomerans trädet är bekant mycket härdig, och det är ibland används som grundstam som följd. När pomerans används som grundstammar, är de koncentreras till en enda stam, så trädgårdsmästare att ympa en orange sorter på stammen. Den pomerans grundstam tål kyla, dålig vattenkvalitet och insekter invasion mer effektivt än något mer tilltalande orange arter, gör det till ett bra val för citrus träd avsedda för början trädgårdsmästare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.