Vad är en vit Rättika?

En vit rättika är medlem av rädisa familjen hemma i östra Asien, där den har odlats i århundraden. Det finns flera sätt att använda vit rättika i matlagning, i asiatiska recept och recept från längre bort, och den här maten är ofta fås vid stora livsmedelsbutiker och asiatiska marknader. Företagande trädgårdsmästare kan också odla vit rättika hemma, eftersom det växer mycket snabbt och är i allmänhet lätta att hantera. Detta mat ibland också kallas kinesisk rädisa, loo bak, mooli, vinter rädisa, labanos, Japanska rädisa, eller Daikon. Till utseendet liknar den en överdimensionerad vit morot eller kålrot, med konisk rot och en kvist av stora gröna blad. När en vit rädisa odlas helt under jord, kommer det att få ett anbud, krispig konsistens och en mild smak. Om roten är tillåtet att sticka ut över marken, kan de utsatta områdena lyser grönt och aningen träiga, en grön-topped rädisa bör undvikas om möjligt.

Flera kulturer tror att vita rättika är en mycket effektiv matsmältningen. Assietter riven rädisa kan serveras med stekt mat och andra tunga rätter att hjälpa människor att smälta maten. Vit rädisa kan också erbjudas som en gom rengöringsmedel, eller användas som garnering. I Japan är människor mer benägna att äta vit rättika rå på saker som sallader, medan de kinesiska tenderar att föredra att koka den i rör frites och andra rätter. Vit rädisa ättikslag är också en populär krydda och mellanmål i vissa delar av Asien.

Fresh vita rädisor är krispiga och saftiga, med en delikat smak som kan vara ganska trevlig. Vid användning i färdiglagad mat kan de kastas in i sista minuten för att behålla sin krispiga karaktär, eller får puttra under en längre tid, beroende på smak av kocken. Riven vit rädisor används också vid framställning av kokta rätter som stekt delikata kakor serveras runt det kinesiska nyåret.

Även vita rädisor är vinter rädisor, klassiskt med förfall hösten och vintern, är de ofta tillgängliga året runt. Människor som lever i tempererade klimat där sommarvädret inte klättra för höga temperaturer kan för att odla denna grönsak. De bör förbereda marken genom gödsling den och se till att det kommer att dränera bra och växt ur frön eller plantor i mitten av sommaren. Vit rädisor bo fuktig under växtperioden, och de kommer att behöva förtunnas att ge rötterna visst utrymme att växa. De kan skördas genom hösten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.