Vad är en refraktometer?

refraktometer är ett instrument som används för att mäta brytningsindex för gaser, vätskor och genomskinliga partiklar som ädelstenar. Vätskor testas för till exempel blod proteiner, salthalt, vätska koncentrationer, och specifik vikt av urinen. Brytningsindex är ett mått på hur stor ljusets hastighet är nedsatt i en lösning, gas, eller fast. En skugga linje visas inuti refraktometer och är skapad av prismor och linser. Användaren kommer att se skuggan linje genom ett förstoringsglas öga stycke

Erst Abbe krediteras med att skapa den första refraktometern under 1800-talet. De första refraktometrar skapades enbart internt för Carl Zeiss Inc. De ingår inbyggda termometrar med cirkulerande vatten bad som behövdes för att behålla kontrollen över instrumentet och vätska temperaturer. Senare skulle de säljas tillsammans med mikroskop i sitt sortiment, men utan en skiss. Den första skiss skulle visas i 1893 katalogen.

Utvecklingen av refraktometerns har lämnat världen med fyra grundläggande typer. Den analoga eller traditionella refraktometer, den digitala refraktometer, laboratoriet eller Abbe refraktometer, och inline process refraktometer. Den analoga och digitala refraktometrar både på ett likartat sätt och är främst handhållna. Att använda den kritiska vinkeln princip skiljer den digitala genom att leverera en LED-ljuskälla som fokuserar på prismat element. Labbet, eller Abbe, refraktometrar är större och inte handhållna. De används främst för fasta ämnen och har en digital display. Särskilda filter kan erbjuda mycket exakt avläsning genom att använda flera våglängder för att hitta ett prov resultat. Inline process refraktometrar registrera flödet av en lösning genom en container, som ett rör eller en tank. De använder en sensor inuti behållaren för att mäta lösningen och jämför med ett liknande behållare där en kontroll hålls. En av de vanligaste användningsområdena för handhållna refraktometrar är i vinframställning. Mäta sockerhalten i frukten eller druvor hjälper till att bestämma mognad. Sockerproducenterna behöver refraktometrar att fastställa vilken lösning som andelen socker i SAPS, sirap, och koncentrerad saft. Veterinärer kan använda refraktometrar att hitta koncentrationen av protein i blodprov. Allvarliga marina akvarister kommer att använda en att bestämma salthalten i deras tankar.

Oavsett varför du använder en refraktometer, hittar du dem vara ganska vanliga och att komma i olika prisklasser. Var noga med att läsa och följa tillverkarens instruktioner för kalibrering av ditt nya instrument. Kalibrering är viktigt att få en korrekt behandling. När du är redo att testa vara säker på att du använder färska prov av socker eller blod för bästa avläsningar om halterna av dessa vätskor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.