Vad är en Cosmopolitan?

En kosmopolitisk eller Cosmo är en cocktail som många kontot till bartender Cheryl Cook i South Beach, Florida. Hon konstaterar hon uppfann drycken omkring 1985. Den egentliga uppfinnaren av drycken är en fråga om påstående, med några andra påstår att drycken uppfanns tidigare. Exempelvis Neal Murray, en bartender i Minneapolis är också krediteras med dryckens uppfinning 1975. Det är tydligt att den ursprungliga drycken som uppfunnits av Cook, är inte hur den kosmopolitiska oftast sker i nutiden. Toby Checchini, en bartender på The Odeon på Manhattan, utvecklat en alternativ version, som arbetar utanför Cook's version, 1987, som är den mest populära receptet i dag.

Medan Cooks version av drycken var en kombination av citron vodka, triple sec, Rose's Lime ® och tranbärsjuice bytte Checchini receptet till följande:
  Två och två tredjedelar del Vodka, helst Absolut Citron ®
  En del Cointreau-en uppgraderad, men dyrare version av triple sec
  En del limejuice
  Två delar tranbärsjuice
är Den kosmopolitiska skakad över is och serveras i en martini glas, vanligen garneras med en citronskiva. Många favor sin ljusa färg och kombination av syrlig juice och Lemony vodka. Det är också viktigt att notera att drycken har sina föregångare i andra drinkar såsom havsbrisen, en kombination av tranbärsjuice, vodka och ibland grapefruktjuice, vilket datum uppfinning på 1920-talet. Principen skillnaden är citron i motsats till grapefrukt notes, och det faktum att havsbrisen normalt serveras i ett glas på stenarna istället för att vara ansträngd och serveras rakt upp.

Oavsett vem som faktiskt första uppfann den kosmopolitiska, när drycken först blev populär som gjorts av Cook, det var snart i hög efterfrågan i städer över hela landet-särskilt på båda kusterna. Den användes för att särskild effekt i den populära HBO-serien Sex and the City som favoriserade dryck av huvudpersonen Carrie Bradshaw, och eftersom dess namn framkallat det kosmopolitiska livet för Carrie och hennes vänner. Serien populariserade dricka ännu mer, och det är ofta som en "flickvän" drink, när unga kvinnor fest på barer tillsammans.

Ingen cocktail kan existera utan att uppdateras eller med alternativa versioner. Flera nya "tar" på den kosmopolitiska finns. Dessa inkluderar blå Cosmo, som använder vit tranbärsjuice och blå Curacao. Den cosmocello lägger till citrusfrukter variant av drycken genom att ersätta limejuice med den italienska citron likör, limoncello.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.