Vad är en Arare Tekanna?

En arare tekanna är en typ av japansk tekanna gjord av gjutjärn och dekorerad med ett mönster av jämnt fördelade gupp, känd som arare. Flesta arare tekannor har en distinkt disk-liknande form. Mönstret av gupp är också känd som en hobnail konstruktion, och så arare tekannor kallas ofta "hobnail arare tekannor. " Arare gupp kan vara stora eller små, men är alltid jämnt fördelade och avrundade. är The arare design vanligtvis ligger på övre sidan av disken formade tekanna, och slutar vid åsen över största delen av disk-formade tekanna. Traditionellt är antalet arare knölar i den första raden som är likvärdigt med den sista raden. En variant av arare konstruktion kallas ofta för en partiell hobnail arare, där ovansidan av tekannan är inte helt täckt i arare gupp. I partiell hobnail arare tekannor, kan utformningen av arare gupp form formen av en triangel, eller andra jämnt ensidig form. Den arare designen är vanligast att tekannor gjorts i Morika, huvudstaden i Iwate perfecture i Japan. Morika har en lång historia av JÄRNVAROR produktion, och anses av vissa vara ursprunget till arare tekanna design. Arare tekannor görs också i den närbelägna Yamagata prefektur, liksom i Kina. Enligt uppgift, har ett familjeägt företag gjort arare tekannor enligt traditionella metoder i över 90 år.

Arare tekannor är en särskild stil tekanna tillhör en större grupp kallad tetsubin tekannor. Generellt sett är en tetsubin tekanna är en japansk stil gjutjärn tekanna. Arare är endast en typ av design som kan finnas på ytan av en tetsubin tekanna.

Traditionell tetsubin tekannor, inklusive dem med en arare design, görs av sandgjutning. Denna process innebär att en form av lera och sand och häller i smält järn. När det gäller en arare tekanna, är arare design normalt ett inslag i den ursprungliga mögel, snarare än att läggas till senare. När järnet har svalnat, de inre och yttre sand /lera formar bryts att avslöja tekanna. Ytan på tekannan är blästrat att släta, och en emalj beläggning används vanligen på insidan av krukan. I detta läge får någon färg eller ytlig design läggas, och tekannan är polerade för hand.

Arare tekannor och andra dekorativa stilar av tetsubin tekannor är kända för att göra dubbel tull. Det är, kan de användas för att värma vatten direkt på spisen, och är dessutom estetiskt tilltalande nog för att användas för servering te. Till skillnad mot andra metaller tekannor, förhindrar emalj fodret i en arare tekanna vattnet från att en metallisk smak. Detta är också fallet med keramiska tekannor, men dessa kan inte placeras direkt på spisen för uppvärmning av vatten och används enbart för servering te. Dessutom håller kast järn byggandet av en arare tekanna hetare tevatten än tekannor tillverkade av porslin eller andra tunnare metaller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.