Vad är arabicabönorna?

arabicabönorna faktiskt frön plockats från körsbär av Coffea arabica planta och är ett av de två typer av bönor som används för att producera en kopp kaffe, den andra typen är robusta. Arabicabönorna har mindre koffein, mindre syra, mer aromatiska egenskaper, och anses vara det överlägsna bönor av många entusiaster kaffedrickandet. Detta är den böna som används för dyrare specialitet och kaffe Gourmet finns i USA. Vissa kaffe görs med en blandning av arabica och robusta bönor för att förbättra smak och samtidigt hålla kostnaderna nere, men ett kaffe som uppfyller högsta standard som krävs med största sannolikhet kommer att produceras med hjälp av bönor 100% arabica.

Coffea arabica är inhemsk i sydvästra Sverige och har vuxit där i mer än 1000 år. Men många sorter av arabica bönor finns och kan hittas växer i subtropiska och ekvatorn i Latinamerika och Asien samt Afrika. Arabicabönorna används i omkring 80% av världens kaffeproduktion, lämnar robusta bönor en mycket mindre andel på 20% av marknaden. Detta trots det faktum att robusta bönor odlas på en mycket härdigare växt, och de mer delikata Coffea arabica kräver mycket speciella klimatförhållanden att finnas på plats. När växer i subtropiska regioner, Coffea arabica är planterad på höjder från 1800-3600 m (548-1097 m), i områden med ett väldefinierat regniga och torra säsongen. Detta resulterar i en växtsäsong och en skördetid per år. Vid ekvatorn, växterna växer bäst på höjder från 3600-6300 m (1097-1920 m), med täta regn. Detta resulterar i ständig blomning och gör det möjligt att skörda två säsonger. Den högre höjder som krävs för arabica bönor utveckling är orsaken arabicakaffe kallas ibland för "berg" kaffe.

Växande kaffet anläggning är bara det första steget i kaffeproduktion, naturligtvis. När kaffet frukter nå mognad, är de antingen handplockade eller dras från växterna med Skördeutrustning. Därefter, från varje bär, två frön (arabica bönor) extraheras. Dessa är sedan pulped, jäst, och slutligen torkas och förberedd för distribution. Det sista steget för att förbereda arabicabönorna för konsumtion är att rosta bönan. Detta tar bort fukt och förändringar i både struktur och färg böna som passar smak av kaffe dricker. Bönor från varje region kommer att ha en distinkt smak och arom, och kommer därför att sökas efter baserat på inställningarna för de olika kaffe konsumenterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.