Vad är Fytonäringsämnen?

Ibland kallas fytokemikalier, fytonäringsämnen är komponenter finns i en mängd olika typer av livsmedel, särskilt växter. Även om inte klassificerats som näringsämnen som är väsentliga för livet, fytonäringsämnen innehåller element som kan bidra till att främja god hälsa. Eftersom de ofta innehåller antioxidanter och ämnen som är anti-inflammatoriska i naturen, är växtkemiska livsmedel ibland känt under smeknamnet superfoods.

Det finns ett antal frukter och grönsaker som innehåller ett eller flera exempel på fytoämnen. Sojabönor anses vara en av de främsta källorna till fyto baserade element. Förutom de höga nivåer av protein, sojabönor innehåller också isoflavoner och proteashämmare som kan förbättra hjärt-och kärlhälsa. Andra typer av baljväxter också är rik med fytonäringsämnen, såsom ärter, linser och kidneybönor.

Flera andra grönsaker är bra källor till fytoämnen. Broccoli är rik på selen och lignaner, samt rikligt med vitamin C. Sötpotatis ger en utmärkt källa av beta-karoten.

Frukt ger varierade phytonutrient föreningar. De flesta citrusfrukter ge stora mängder ferulic och oxalsyra syror, liksom kryptoxantin och vitamin C. Tomater är rika på lykopen, förutom att vara en utmärkt källa för vitamin C och betakaroten. Blåbär ger en utmärkt källa till garvsyra i kosten, liksom antocyaniner och lignaner.

Andra typer av mat och smak medel kommer att omfatta vissa former av fytonäringsämnen också. Lin frön är ett utmärkt exempel. Både frön och olja som framställs ur fröna har friska mängder lignaner. Förutom att förbättra smaken på livsmedel, kommer vitlök leverera hjälpsam doser av limonen och flera thiosulphonates. Chili Peppers är rika på capsaicin eller Cayenne, som anses av många herbologists vara inget annat än mat för hjärtat.

Även fytonäringsämnen inte anses vara viktiga näringsämnen i livet, anses de vara utmärkta källor för att hjälpa till att bibehålla en sund kropp och själ. Att se till att åtminstone några av de frukter, grönsaker och kryddor som innehåller dessa viktiga inslag i den dagliga kosten kommer att vara till hjälp för att upprätthålla både fysiska och psykiska välbefinnande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.