Vilka livsmedelstillsatser?

Livsmedelstillsatser är produkter som tillsätts livsmedel för att förbättra säkerhet, prestanda, smak, konsistens eller utseende. Förädlade livsmedel i snabbköpet innehålla alla livsmedelstillsatser, och många människor även använda livsmedelstillsatser hemma vid matlagning eller bearbetar livsmedel så att den kan lagras säkert. Det finns ett antal olika typer, både naturliga och konstgjorda tillsatser. Som regel måste använda tillsatser ska anges i märkningen av ett livsmedel.

Även om många människor tänker på livsmedelstillsatser som konstgjord 20th Century uppfinningar har man faktiskt använt tillsatser i livsmedel för tusentals år. Salt, till exempel, har historiskt använts som konserveringsmedel och smak förstärkare i många kulturer, inklusive forntida Kina, Egypten, Rom och Grekland. Människor har också utnyttjats syror för betning, eller örter för konservering i processer såsom rökning och torkning.

Vissa livsmedelstillsatser är avsedda att främja smak. Flavor medel kan vara naturliga eller artificiella karaktär, däribland saker som salt, mononatriumglutamat, och kryddor som vanilj. Konsistens medel kan användas för att göra mat känna mjukare, fastare, chewier eller crispier, bland annat. Färg tillsatser får användas för att göra maten mer visuellt tilltalande, eller för att ett livsmedel behålla naturlig färg. Nitrater, till exempel, används med kött för att hålla det ser rosa och fräsch. En av de mest kritiska grupper av livsmedelstillsatser är konserveringsmedel och stabilisatorer, som håller maten säker att äta genom att hjälpa den behålla sin integritet . Utan användning av konserveringsmedel, skulle många livsmedel röta, och de kunde också potentiellt hamn skadliga bakterier och andra organismer som kan göra människor sjuka. Tillsatser kan också förbättra konsekvens och tillförlitlighet, som till exempel i fråga om tillsatser i mjöl så att den beter sig pålitligt i bakning eller klumpförebyggande medel tillsätts bakpulver så att det inte klibbar ihop. I Europeiska unionen, livsmedelstillsatser identifieras med E-nummer. I andra regioner i världen, kan tillsatser anges med namn eller numerisk kod. Även företagen skall offentliggöra vilka tillsatser de använder, har de inte nödvändigtvis behöver avslöja koncentrationer eller belopp, vilket är något viktigt att tänka på.

Vissa livsmedelstillsatser kopplats samman med oro för hälsan, och en del människor är mycket bekymrade över användningen av artificiella tillsatser i maten. Regeringarna skyldiga att utreda säkerhetsfrågor och att ge rekommendationer såsom att ta bort en tillsats från marknaden eller tvingar företagen att använda mindre av en tillsats om säkerhetsproblemen bekräftas. Individer med vissa sjukdomstillstånd kan det hända att annars säkra tillsatser är farliga för dem, vilket gör det viktigt att prata om säker och farliga livsmedel med läkare eller sjuksköterska i diskussionen om hanteringen av en sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.