Vad är tretton?

tretton eller lång dussin är en samling av tretton punkter, bakades varor såsom bröd, småfranska och bakverk. Termen "tretton" har sina rötter i 13-talet, och ett antal teorier har lagts fram för att förklara dess ursprung. Den mest sannolika förklaringen till de tretton är relaterat till hårda straff som fanns i England för bagare som kortsluten sina kunder, av rädsla för misstag bryter mot lagen, kastade bagare en extra limpa in för att se till att mycket bröd skulle vara av rätt vikt.

De flesta bagare i medeltida England var medlemmar i Worshipful Company i Bakers, en handel guild som reglerade bröd priser, olika typer av bröd tillgängliga för försäljning, och där bagare kunde etablera nya butiker. Medlemmar av gille betalat en årlig avgift, och gille sig in betalningarna till statskassan i England så att det skulle bli erkänt som ett officiellt gille. Den första utbetalningen gjordes år 1155, vilket gör Worshipful Company i Bakers en av de äldsta branschorganisationer i England.

1266, Henry III proklamerade en Assize bröd och Ale, en lag om försäljning av spannmål. Enligt Assize, mycket bröd var tvungen att uppfylla en viss vikt krav på att säljas. Denna lag antogs därför bagare hade en vana att kortsluter deras kunder, som kan ha varit oavsiktlig följd av otillförlitliga mätsystem av perioden. Kunde dock straffet för brott inkluderar förlust av en hand, och bagarna började med ett extra bröd för att se till att de efterlevs tinget, skapa tretton. Denna typ av långa åtgärd finns i andra yrken också, och kan betraktas som ett slags försäkring mot kundklagomål. En annan teori om ursprunget till tretton är att en bagare som säljer bröd till en återförsäljaren kan erbjuda en 13 bröd för alltid skära av vinsten. Ännu en teori föreslår att bagarna gjorde tretton för att säkerställa att det var ett ännu dussin fall en limpa blev skadade eller förstörda. Detta verkar mindre troligt, eftersom de flesta kommersiella bagerier göra stora satser av bakverk, snarare än enskilda partier av ett dussin.

De flesta ledamöterna i den engelsktalande världen igen tretton som ett sortiment av 13 bakverk, och några bagerier fortfarande säljer massor av 13 ex. De flesta bakverk idag säljs ut per post basis, snarare än en substans, som även avancerade mät-maskiner kan göra misstag, särskilt med en oförutsägbar bakat gott bröd. Bakers inte längre kommer att förlora en hand på grundval av en kort åtgärd, men bagarens dussin har trätt tradition, även om den ursprungliga orsaken till frasen har glömts bort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.