Vad är romescosås?

romescosås är en rik, tät, stark sås som har sitt ursprung i den katalanska regionen i Spanien. Denna sås är ihopkopplad med en mängd olika traditionella katalanska livsmedel, bl. a. fisk, stekt kött och grönsaker, och det är ofta erbjuds på spanska restauranger. Förpackade romescosås kan hittas på vissa marknader, och denna sås kan också göras hemma. Ingredienserna och förberedelser är enkla, och i detta fall, lite ansträngning går en lång väg, så romescosås är vanligtvis en stor hit på fester. I så fall termen "sås" är lite av en oriktig benämning för människor som tänker på "sås" som något som går över pasta. Romescosås är mer som ett dopp, chutney, eller sida, med en kraftig konsistens och smak. En liten del av den pikant sås brukar allt som behövs för att brand upp en parabolantenn. Det är oftast serveras på sidan så att människor kan bestämma hur stor del av sås de vill använda, eftersom enskilda smak känslighet varierar. Den främsta komponenten i romescosås är rostade nötter. Traditionellt mandlar, hasselnötter, eller båda används tillsammans med vitlök, torkad paprika, salt, och tillräckligt med röd paprika att fukta blanda och dra ihop den. Kockar kan också lägga till ingredienser såsom rostade tomater, ättika, lök, fänkål och mint. Fänkål är särskilt vanligt i romescosås serveras med skaldjur. Även om paprika finns i romescosås är såsen inte avsedd att bli smärtsamt stark.

smaken av romescosås är lite jordig och nästan musky, med en rik, smörig känner artighet av nötter. Många beskriver Romesco så lerig, jordnära, eller mossiga, tack vare den medföljande nötter och vitlök och chili lägga en antydan om en eldig spark i slutet av en munsbit. Eftersom såsen är så hjärtligt, det par väl med djärva, självsäkra rätter som stekt kött och skaldjur, och mindre bra med svaga rätter, som kan vara överväldigad.

romescosås gör också en bra spridning på bröd. Romescosås på bröd kan vara en stor fyllning och hälsosamt mellanmål, eller så kan serveras på mer blygsamma delar som en prova-eller förrätt. Crudites och kex par också väl med Romesco, särskilt när det gäller nötaktig kex som återspeglar smakerna i såsen. Såsen är också i vissa traditionella spanska grytor som en smak bas. Seafood grytor i synnerhet kan bli mycket mer smakrika och intressanta med tillägg av Romesco.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.