Vad är en Russet Potatis?

En rödbrun potatis är den vanligaste typen av potatis som odlas i USA, det är också ibland kallas en Idaho potatis, Burbank potatis, eller Russet Burbank potatis. Den utvecklades på 1870-talet av Luther Burbank, en horticulturalist. Burbank sålde rättigheterna till sin potatis 1875, och potatisen ökat i popularitet som de sprider sig över landet. Den rödbrun potatis är oval och har en brun, eller Russet-colored, nätliknande hud. Huden ska ha några ytliga ögon. Det bör vara fast, inte mjuk och svampig, och borde inte ha groddar. p

Russet potatis används i olika recept. De gör stor bakad potatis, och används också för att göra fransk potatis, pannkakor potatis eller potatismos. Den rödbrun potatis kan också stekas eller kokas, eller användas i soppor. De är i allmänhet inte används för att göra chips, dock. Dessa potatis är höga C-vitamin, vitamin B6, och kolhydrater (stärkelse). De kommer i allmänhet med 3-4 gram fibrer. Den rödbrun potatis har också en ganska hög sockerhalt. Lagra din potatis i kylen kan göra stärkelsen vända sig till socker och därför bör undvikas eftersom detta kan ge Russet potatis en obehaglig, söt smak. Det bruna potatis är ganska låg i kalorier, med cirka 120-135 kalorier per medelstort potatis. De har låg halt av mättat fett, kolesterol och natrium. Huden på rödbrun potatis bör ätas för största hälsovinsterna. Det är bäst att förvara potatisen i en kall, mörk och torr plats, exempelvis en källare. Temperaturen bör hållas mellan 45 och 50 grader Fahrenheit (ca 7 till 10 grader Celsius). Du bör inte tvätta potatis innan du förvarar dem så att fukt kan uppmuntra dem att gro och mjukna. Du bör alltid tvätta dem innan laga mat och äta dem, dock. Du bör undvika att äta potatis som har en grönaktig nyans på dem, eftersom de kan innehålla naturliga toxin som kallas solanin som kan vara skadligt i stora mängder . Förvara potatis i mörkret för att hindra dem från att vrida grönt. Om du inte hittar grönaktiga fläckar på potatis, skala eller skära bort de gröna delarna före tillagning dem.

Den rödbrun potatis är relativt billig och gör ett bra GARNERING eller till en måltid i sig. Det kan vara toppad med vad du väljer, även lägga till smör, gräddfil, eller ost kommer att göra det mer gödning. Två hälsosamt alternativ potatis pålägg är salsa eller ett vegetabiliskt spridning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.