Vad är en Maroon Morot?

Ett rödbrunt morot är en morot med ett tydligt rödbrun till lila nyans, snarare än den mer konventionella orange. Förutom att titta unik, Maroon morötter också har näringsmässiga fördelar. De innehåller mer betakaroten än sina orange motsvarigheter, och de har antioxidanter som kallas antocyaniner, som ger morötter deras särskiljande lila färg. Det är möjligt att hitta lila morötter på några specerihandlare och torghandel, och du kanske också kan få frön maroon morot för att odla dem själv, om du känner dig så benägen.

Historiskt sett människor och morötter har en lång löpande relation. Människor har odlat grönsakerna i tusentals år, och igenkännlig morötter kan ses i det antika konsten som det finns i egyptiska gravar. De tidigaste morötterna var vita med krämig i färg, trots att egyptierna var också bekant med en lila sort. Eftersom morötter är lätta att odla och lagra var dessutom en populär födokälla i stora delar av Europa, särskilt i de nordliga områdena med kort vegetationsperiod, och rödbrun morötter skulle ha varit en välkänd produkt att många européer under medeltiden. Det var den holländska som utvecklade den orange sorten som de flesta människor tänker på när du säger ordet "morot" idag. Orange morötter uppstod kring den 16: e århundradet, och antagligen de var bred som en hyllning till den härskande House of Orange i Holland. Med tiden morötter orange fördrivna den strandsatte morot, tillsammans med andra färgglada varianter, och det tog hängivna arbete hos trädgårdsmästare och biologer för att återställa flerfärgad morot sorter till bordet. Förutom ser olika, Ett rödbrunt morot smakar också olika. De tenderar att vara mer skarp och krispig än orange morötter, och en del har ett nästan äpple-liknande smak, särskilt BetaSweet sorten som utvecklats vid Texas A M. En del hävdar att den lila till mörk röd färg också gör dem roligare att äta , särskilt för yngre gäster som kanske inte är glada över att äta sina grönsaker. Som med vanliga morötter, när de letar efter maroon morötter, leta efter företag individer utan tecken på mjuka fläckar. Om morötterna har fortfarande sina greener, leta efter skarpa, som friska toppar inte vissna och missfärgade. Du kan hålla maroon morötter i en jordkällare eller i kylskåp tills de ska användas, och du kan använda dem precis som du vill använda vanliga morötter.

Om du vill växa maroon morötter, kanske du kan hitta frön till en lokal trädgård leverans, eller så kan du beställa dem via ett företag som specialiserat sig på unika grönsaker. Plantera maroon morot frön i en varm, väldränerad plats och håll jorden fuktig men inte våt. När de börjar gro, tunna ut dem så att morötterna gott om utrymme att växa och skörda efter behov. Låt inte morötterna blir för stora, eftersom de kan bli vedartade och obehagliga att äta, om du har fler morötter än du kan äta, ta upp dem och förvara dem i en jordkällare eller överväga inläggning dem, göra dem till chutney, eller frysning dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.