Vad är en Black and Tan?

A black and tan är en dryck gjord genom att fylla ett glas mitt i blir med en pale ale, och toppning av med en mörk öl som en stout eller porter. På grund av den varierande densiteter två öl, en black and tan kommer att förbli prydligt skiktad, skapar en ganska slående utseende. Många brew pubar erbjuder svart och solbränna, liksom barer och restauranger som tjänar öl, och denna dryck också kan förberedas hemma.

Även om många förknippar black and tan med Irland, tack vare en reklamkampanj av Guinness Brewery, svart och solbränna faktiskt sitt ursprung i England, och de verkar hittills på 1800-talet, även om kombinationen kan vara äldre. I varje fall började man först hänvisar till denna typ av dryck som en "black and tan" i slutet av 1800-talet, och den terminologi som snabbt populär.

Sätta ihop en black and tan kan vara lite knepigt, beroende på hur fäst man på olika nivåer utseende. Om lagren är viktig, är tätare öl i det översta lagret brukar hälls över baksidan av en sked, så att det flyter försiktigt i glaset utan att störa innehållet. Vissa använder en sked med ett speciellt böjt handtag som loopar över kanten på glaset för detta ändamål. I andra fall, människor faktiskt vill blandar öl och mörkt öl, i vilket fall mörkt öl kan hällas i först och de öl som hälls ovanpå. Eftersom ale lägger sig på botten, främjar det även blandning av de två öl, särskilt om black and tan är full i tid. När en black and tan är gjord med en blek lager, istället för en öl, är det egentligen kallas en halv och en halv, även om människor inte alltid överens om att följa denna regel.

A black and tan är bäst i klart glas, att låta människor se skiktning av dryck, och ibland två öl förs ut separat, så att konsumenten kan blanda dem.

Den popularitet black and tan har lett till utbrett införande av en stor familj tillhörande drycker, som svart och guld eller svart-vita, tillsammans med ett sortiment av drycker uppkallade efter specifika öl kombinationer. Många tycker att utveckla sin egen version av black and tan, med lokalt tillgängliga öl för en önskad specifik smak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.