Vad är befruktade ägg?

När de flesta människor köper ägg från höns i dagligvaruhandeln de är obefruktade. Dessa ägg representerar den kvinnliga ägget, och de kan inte utvecklas till höns eftersom kycklingen inte har utsatts för spermier kycklingar av hankön (tuppar), vilket skulle skapa befruktade ägg. Ibland shoppers kan märka att butikerna säljer befruktade ägg och det finns många frågor om vilka dessa är och deras syfte.

befruktade ägg ägg följer kycklingar som har parat sig med tuppar eller som har exponerats för tupp spermier. Befruktningen sker faktiskt innan ägget är helt formad och har ett skal. Kycklingar som är frigående och hålls med tupparna kommer ofta lägga befruktade ägg, men inte alla ägg en frigående kyckling utsätts för tupparna producerar är tekniskt befruktade. Med rätt förutsättningar, såsom att placera äggen i en inkubator eller låter sedan höna att ruva äggen, äggen blir vanligtvis baby kycklingar. Inkubation tar ungefär 21 dagar. Det finns några fel intryck om befruktade ägg. När ett befruktat ägg samlas in och kylda stället kommer ägget inte bli en kyckling i kylen. Många tror att hönsägg som har blod på dem är befruktade. Detta sker faktiskt vid ägglossningen när det finns brott på blodkärl på ägget yta. Det är inte en baby kyckling och höns som inte har någon kontakt med tuppar producera dessa cirka 1% av tiden. Dessa ägg är bra att äta, men vissa människor kan undvika dem. Äggproducenter tenderar att använda olika metoder att upptäcka dessa, kallad genomlysning, och ta bort dem. Ett annat felaktigt intryck om befruktade ägg är att den vita urusel delarna i ett ägg är antingen en kyckling embryo eller tupp celler spermier. Faktiskt dessa trådar, kallas chalazae, förekommer i alla hönsägg. Den färskaste ägget har mer chalazae än vad ägg som har suttit i flera veckor. i stället ett befruktat hönsägg kommer att ha ett något annorlunda utseende. Den gula har små röda rader som börjar högst upp och köra på alla sidor av ägget. Detta utseende tyder på att ägget skulle kunna förvandlas till en baby brud under lämpliga förhållanden, men eftersom dessa ägg samlas vanligen in i några timmar för att vara som de inte helt har bildats kycklingar i dem.

Det har varit många diskussioner om hälsofördelar av befruktade ägg med vissa hävdar att de är näringsmässigt överlägsna obefruktade dem. Det kan finnas vissa fördelar ur hälsosynpunkt att äta mycket färska ägg, befruktade eller inte, även om dessa kan vara ytterst minimal. Ägg börjar att förlora protein ju längre de sitter, fast kyl hjälper gripande protein förlust. De flesta vetenskapliga näringsmässiga organisationer hävdar att det finns liten eller ingen skillnad i näringsmässiga fördelar mellan befruktas och icke-befruktade ägg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.