Vad är Sesamfrö?

Sesamfrö är frön av Sesamum indicum , en årlig tropisk växt som förmodligen hemma i Afrika. SESAME planta odlas i Asien också, och fröna spelar en viktig roll i många länders kök. Sesamfrön används hela, malda av pastor som tahini, eller pressas för sin rika, nötaktig olja. De är ofta tillgängliga i alla dessa former från stora livsmedelsbutiker och asiatiska butiker specialitet. Hela sesamfrön bör förvaras i ett torrt och svalt i en lufttät behållare när de inte används, och olja bör kylas. I vad som tros vara den äldsta belagda använda en krydda, en assyrisk myt hävdade att gudarna drack vin som kommer från sesamfrön kvällen innan de skapade jorden. Sesamfrön har sin plats i andra mytologi och berättelser, vilket antyder att de har använts i över 5000 år i matlagning, och att de har värderats mycket i vissa samhällen. Sesamfrön verkar härsknar lika lättillgänglig än många andra oljehaltiga frön och nötter, vilket gör dem mycket hållbarhet stabil utan förmånen av kyla.

SESAME anläggningen har vita till rosa blommor som utvecklas inom åtta veckor efter plantering. När befruktade, kommer frön visas i fyra till sex veckor. När de är mogna, sesam skida öppnat sig för att avslöja fröna inuti, vilket ledde till det berömda citatet "Sesam öppna dig". Fröna variera i färg från vitt till Inky svart, med vita frön producerar mer mild, blek olja och svarta kärnor som ger mörk, intensivt smaksatt olja. Svarta sesamfrön är särskilt populärt i Japan och Kina, där de ofta används hela som garnering. När ätas, fröna är rika på mangan, koppar, kalcium och vitamin B1 och E. Oljan ensam är också rika på vitamin B1 och E, och ibland är integrerade i hudvårdsprodukter.

De rika, nötaktig smak av sesamfrön finns i mat från hela världen. Rostade kan hela frön strös på en rad olika rätter för extra crunch och smak. De är också råvaror som i vissa rätter. Ground sesam pasta används i både sött och välsmakande rätter, och är en huvudingrediens i både hummus och halvah, två populära Mellanöstern rätter. Oljan från vita och bruna sesamfrön används som matlagning och smaktillsatser olja, och svart sesamfrö olja kan användas i små mängder för smakämnen också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.