Vad är Rädisa Sprouts?

Rädisa groddar är grodda rädisa frön som precis har börjat lägga ut blad. De används i vissa asiatiska rätter, och de kan också användas i sallader, smörgåsar och rätter från andra delar av världen. Precis som andra groddar t. ex. alfalfagroddar och groddar solrosfrön, rädisa groddar har ett bra näringsvärde, och de kan vara ett mycket användbart komplement till kosten, särskilt för människor som bor i områden där produkter är svårt att komma under vintern. Många marknader och hälsokostbutiker bära rädisa groddar, och de kan även göras hemma.

Normalt fröna av Daikon rättika används för att göra rädisa skott. Vare groddar görs i hemmet eller för kommersiellt bruk, är fröna först sköljas och blötläggas i 24 timmar innan den flyttas till en burk som omfattas av nät eller en sprouter. Fröna förvaras i rumstemperatur, och vände och sköljde var 12 timmar, inom tre till sex dagar, kommer de unga skott börjar växa fram, och de kan användas på önskat sätt.

Vitaminer A, B, C , E och K är alla närvarande i rädisa groddar, tillsammans med zink, kalcium och järn. Rädisa groddar har också en lätt pepprig smak, precis som rädisa växter, och vissa tycker att detta smak njutbar. Eftersom andra groddar kan vara lite intetsägande och tråkig, kan rädisa groddar göra en trevlig kontrast till deras kort drabbats av krydda. Bladen kan ätas rå eller mycket lätt kokta, eftersom de är så känsliga, är det oftast bättre att bara kasta skott med en tillagad maträtt som en stek, så att eftervärmen att koka groddar.

groddar bör alltid sköljas före användning, och du bör kassera groddar som är slemmiga, tillsammans med groddar som har förvärvat en konstig lukt. När groddar har mognat till Er belåtenhet, kan de förvaras i kylskåp, vilket kommer att dämpa tillväxten och även förhindra röta och mögel. Försök att använda skott inom en vecka, och se till att hålla dem sköljda och avrunna.

Flera livsmedelsmyndigheter har utfärdat varningar om groddar. De kan hysa olika skadliga bakterier, särskilt när de hanteras kommersiellt av många människor, någon av dem kunde ha bakteriell liftare. På grund av detta, matlagning kommersiella skott rekommenderas ofta, särskilt om skott skall delges till personer med nedsatt immunförsvar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.