Hur är Soy sås?

Sojasås är en krydda ofta används i asiatisk matlagning. Även känd som sojasås , detta icke-trögflytande vätska har en stark salt smak, och kan användas sparsamt för att bidra smak till en mängd olika livsmedel. Sojasås tros ha sitt ursprung i Kina, och har senare spridas till Japan och andra områden i Asien. Användning av soja har sedan spridit sig utanför den asiatiska kontinenten, och är även togs upp som en ingrediens i västra rätter och kryddor, såsom Worcestershire sås.

Även recept på soja skiljer sig mellan regionala producenter av krydda, de primära ingredienserna i sojasås är sojabönor, rostade korn, salt och vatten. Det sojabönor är ångkokt och blandas med malet rostat vete. Jäst, eller koji brukar läggas till vete-soja blandningen, och kombineras med vatten och salt för att bilda flytande, moromi. När moromi bildas börjar odling processen. Den moromi får jäsa en tid, och pressas sedan att separera vätskan från det fasta partiklar. Den återstående vätskan är då värme-steriliserad och kontrolleras med avseende på kvalitet. Om vätskan, nu sojasås är av godtagbar kvalitet är det på flaska och transporteras till en butik nära dig.

Så är fallet för många traditionella livsmedel, framsteg inom produktionsteknik och stora efterfrågan på export av varor som har påverkat de traditionella metoderna för att göra sojasås. Jäsningsprocessen, som är väsentliga för att skapa den unika smaken av sojasås, utfördes traditionellt utförs genom att den moromi i stora urnor, och tillåter solen att göra jobbet. På grund av krav på massproduktion, är denna metod ofta ersätts med maskin-kontrollerad jäsning.

Dessutom har nya metoder för att framställa sojasås väckts om behovet av tillsatser. Till exempel är sojaprotein används ofta i stället för hela sojabönor, vilket ger en moromi saknas i färg och smak. I detta fall måste karamell färg och artificiella smakämnen läggas att få mild sås upp farten med sin autentiska kusin.

Regionala recept för sojasås innehåller tillsatser för att ändra smak, färg och konsistens av sojasås. I vissa kinesisk soja såser, till exempel, är melass till att låna en tjockare, godare kvalitet till såsen. Indonesiska soy såser, i jämförelse, får olika namn beroende på om det är salt eller sött. Kecap manis är en indonesisk sojasås med en uttalad söt smak, medan Kecap asin är saltare, och liknar kinesisk sojasås. Andra tydliga smaker uppstå i Hawaii, taiwanesiska och koreanska sojasås. Den regionala Mästare i sojasås variation är dock Japan. Det finns mer än femton sorter av japansk sojasås!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.