Vad exakt Kanel?

Kanel är den torkade inre barken av ett vintergrönt träd som skördas under regnperioden när barken är mest flexibla och lättast att arbeta med. Det finns olika evergreens tillhör Cinnamomum familj som producerar kanel, men högsta betyg kanel är från Cinnamomum zeylanicum träd inhemska Sri Lanka. Faktum är att namnet Cinnamomum zeylanicum kommer från det gamla namnet på ön, Ceylon . En vild kanel träd kan växa till 65 fot (20 meter) höga, men träd används för skörd beskärs ner till ca 2 år att producera ett överflöd av finare bark-ger tillväxt kallas, rotskottsstadiet . När trädet når 3 års ålder är det skördas två gånger per år efter varje regnperiod. under skördetiden skotten skärs och löv och kvistar tas bort med grov näver. Skotten är sedan slagen att mjuka vävnader i inre bark och göra det lättare att skala bort i ett komplett band. När skalade, är bark placeras i överlappande, då utvidgas lager platta att bilda långa käppar eller spolar som är soltorkade. Som spolar torr, barken lockar och blir papper-like. De långa rören senare skärs i kanelstängerna. Flingor som blir över från denna process, som kallas featherings säljs göra till malen kanel pulver eller som skall destilleras i kanel olja. Kanel träd kan ge produktiva bark för ca 45 år, varefter de ersätts med nya plantor. dag mycket av Nordamerikas kanel kommer från Sydostasien och närbesläktade Cassia träd. Cassia anses något sämre i smak zeylanicum eller sann kanel som är en mjukare färg med en mildare, sötare smak. Cassia kanel är normalt en mörkare rödbrun färg och har en starkare, något bitterljuv smak. Cassia Kanel är också billigare än zeylanicum kanel. De flesta kanel i USA anges inte dess ursprung.

Kanel har en rik historia som går tillbaka 5000 år när araber styrde kryddhandeln föra kanel, från vad som då kallades Spice Islands, att sälja i Nineveh, Babylon, Egypten och Rom. Egyptierna använde kanel i balsamering ritualer, romarna använde det som en kärleksdryck och kryddor värderas lika högt som guld, och Nero brände ett års värde av kanel som en hyllning till sin döda fru. Även Moses används kanel i en helig olja för att smörja arken. Av 11-talet kryddor användes i stället för valutan i många fall och under kryddan krig som följde, kontroll av kanel spelat en avgörande roll.

Cinnamon med sin Woody, mild men exotiska smak är utan tvekan den populäraste kryddan i världen. Bortsett från dess många användningsområden i bakning och matlagning, ger det också en underbar doft att friska huset. Bara koka 5 koppar vatten med en tesked tillsatt cinnamon, låt den puttra på spisen för att njuta av doften av en krydda som har berusade människor i mer än fem årtusenden!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.