Vad är surdegsbröd?

surdegsbröd är unikt eftersom det inte kräver någon affär, köpte jäst, liksom andra stigande bröd. Surdegsbröd har ett symbiotiskt jäst och bakterier kultur som uppstår naturligt från mikroorganismer som finns i mjöl. En förrätt kultur kan läggas, särskilt för att producera en viss smak, såsom det som förknippas med Candida milleri jäst och sanfranciscensis Lactobacillus bakterier i San Francisco surdegsbröd, men det är inte nödvändigt. Allt man behöver göra en surdeg kultur är mjöl och vatten.

Bakterierna i ett surdegsbröd kultur är Lactobacillus eller mjölksyrabakterier syra, som också används i sådana livsmedel som surkål, Kimchi, saltgurka, ost och yoghurt. Det är denna bakterie som ger surdegsbröd dess karakteristiska syrlig smak, medan jästen gör brödet att stiga. Den jäst och bakterier som förekommer naturligt i mjöl aktiveras genom att blanda i vatten och lämnar den i en varm miljö. Olika typer av mjöl är mer eller mindre höga halter av mikroorganismer, och ibland otvättade ekologiska druvor tillsatts blandningen för att öka den naturliga jäst och hjälpa kulturen att utvecklas. Diastatiska malt kan också läggas till en ung kultur att ge extra socker till jästen att livnära sig på. En surdeg kultur, också känd som en förrätt eller svamp , måste "matas" dagligen när man är ung med färskt mjöl och vatten. Eftersom kulturen mognar, kan det vara kallt och utfodras mindre ofta. En del av kulturen används för varje ny limpa surdegsbröd. En välhållen surdeg kultur kan tjäna en bagare i många år.

Surdeg är en av de äldsta typerna av bröd. 100% rågbröd vanlig i norra Europa är ett exempel på surdegsbröd, samt baguetter och andra sydeuropeiska bröd gjordes traditionellt med surdeg före tillkomsten av mer snabbväxande jäst kulturer. I USA, surdegsbröd från San Francisco är särskilt berömd. Vissa San Francisco surdeg kulturer har varit i bruk i 150 år. Den söta Amish Friendship Bröd traditionellt vidare till vänner är en annan amerikansk surdegsbröd exempel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.