Vad är glutenintolerans?

glutenintolerans kallas även celiaki och är en ärftlig tillstånd som orsakar en extrem fysisk reaktion när de intar gluten från spannmål som vete, korn och råg. Villkoret är inte botas, och kan bli allvarliga, skadar tunntarmen och orsakar dålig absorption av vitaminer och mineralämnen eller undernäring. Även om det vanligtvis inte kan botas, kan glutenintoleranta lösas genom att undvika produkter som innehåller gluten. Detta blir lättare att göra med många låga eller glutenfria livsmedel finns tillgängliga, som gör bra substitut för mat med gluten. Det är bra att sådana livsmedel har marknadsförts, eftersom ungefär en av 100 personer kan drabbas av glutenintolerans.

Personer med glutenintolerans reagera på gluten genom att ha en immunreaktion. Detta kan orsaka en rad symtom. Diarré, trötthet, anemi, plötslig undernäring, viktminskning, viktökning, och muskelkramper kan alla resultat. Villkoret diagnostiseras vanligen genom blod tester för att se om antikroppar utvecklas som svar på gluten. När tillståndet upptäcks, är glutenintoleranta sedan behandlas genom en ändrad kost. Det är oerhört viktigt att följa en diet fri från vete, korn och råg för livet, även om symtomen inte längre föreligger. Eftersom människor inte komma över glutenintolerans, och varje gång gluten förtärs, kan ett lidande att riskera hälsan för hans tarmar permanent. Det är särskilt viktigt för någon med detta villkor att noggrant läsa etiketter och fråga vad rätterna innehåller gluten när du äter ute. En sås, till exempel, kan vara förtjockad med vitt mjöl och bör inte konsumeras. Gluten läggs till en rad olika produkter som man normalt inte tror innehåller vete, och standard regeln är att inte konsumera något lidande kan vara osäker. Eftersom glutenintolerans kan det allvarligt påverka hälsan, många produkter innehåller nu etiketter som säger "glutenfri", eller ange om produkterna innehåller gluten. Denna typ av märkning kan hittas i många naturliga livsmedel butiker, som är en resurs som personer med glutenintolerans. Alternativa mjöl, vitaminer utan gluten och produkter som är glutenfria är lättast att hitta på hälsokost eller naturliga livsmedel butiker, och är oftast mest korrekt märkt.

med glutenintolerans betyder inte att en person inte kan äta en relativt normal och standard diet. Såvida han eller hon har andra svåra födoämnesallergier, de flesta proteiner, grönsaker och många kärnor finns, och han eller hon kan använda olika typer av mjöl än vete, korn och råg. Vissa människor tål soja mjöl och mjöl av ris mycket bra. Personer med detta tillstånd bör tala med sin läkare eller dietist om alternativ till standard vete, råg och korn mjöl eller gluten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.