Vad är konstgjort sötningsmedel?

Ett konstgjort sötningsmedel är en ersättning för socker, vanligtvis med färre kalorier. Ett konstgjort sötningsmedel kan också vara lämpliga för personer med viss diet, såsom diabetes, genom att utelämna sackaros. Ett konstgjort sötningsmedel är en typ av socker som substitut, men i allmänhet sockerersättningsmedel omfatta såväl fysiska substitut, såsom agave, och artificiella sötningsmedel som aspartam.

Många människor märker en skillnad både i smak och känsla när du använder ett konstgjort sötningsmedel, och det är ovanligt att hitta en som existerar som ett perfekt substitut för verklig socker. Ibland flera sötningsmedel kommer att användas tillsammans, eller med annan smak agenter, att försöka skapa en smak mer liknar naturligt socker. Strukturen på ett konstgjort sötningsmedel kan också göras mer som riktiga socker genom att lägga till någon slags fyllnadsmedel, för att ge en mer lika vikt. Det finns huvudsakligen fem konstgjorda sötningsmedel som är godkända för användning i USA och finns i många livsmedel och drycker. Dessa är: aspartam, acesulfamkalium, Neotam, sackarin och sukralos. Alla fem finns under olika varumärken, liksom. Till exempel kan aspartam finns till försäljning som NutraSweet trademark;, vilket Neotam, medan acesulfamkalium finns till försäljning som Nutrinova trademark;. Ett stort tryck på den globala marknaden mot den konstgjorda sötningsmedlet är ett resultat grundläggande ekonomiska samband. Producera ett konstgjort sötningsmedel är mycket, mycket billigare än odling och raffinering faktiska socker eller andra naturliga sötningsmedel, som ger en mycket större vinstmarginal för tillverkarna. Som ett resultat har många företag driver sin kost linjer, som använder konstgjorda sötningsmedel i stället för faktiska socker, eftersom de gör mycket mer pengar på varje såld enhet. Samtidigt, vinstmarginalerna för tillverkare av konstgjorda sötningsmedel är också mycket hög, så de ständigt pressar sina produkter på mat och dryck producenter.

Aspartam är den mest använda konstgjorda sötningsmedel i världen. Den upptäcktes första gången 1965, och patentet till slut gick till Monsanto. Det upptäcktes av misstag, i strävan efter en mot magsår läkemedel. När vetenskapsmannen spillde något på sig själv, slickade han upp den och märkte att det var sött. Aspartam är ett utmärkt konstgjort sötningsmedel eftersom det handlar om ett par hundra gånger sötare än socker själv. Aspartam har varit centrum för en hälso-kontrovers sedan början av 1980-talet, då den godkändes av FDA för mänsklig konsumtion, trots ett antal studier som tydde på ett samband mellan sin konsumtion och uppkomsten av hjärntumörer.

Sukralos är snabbt utmaning aspartam som ett konstgjort sötningsmedel, som processer för att skapa det blivit mer raffinerad och priset sjunker snabbt. Det är cirka sex-hundra gånger sötare än socker, och har fått godkännande av FDA sedan 1998. Även om det finns några hälsoproblem om sukralos, kommer majoriteten av kontroversen sukralos som ett konstgjort sötningsmedel från en slogan som används av Splenda trademark;, "gjord av socker, så det smakar socker. " Sockerindustrin i USA har tagit företaget till domstol ett antal gånger under denna slogan, då som ett konstgjort sötningsmedel sukralos görs endast tangentiellt från socker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.