Vad är en St Honoré tårta?

St Honoré tårta är en extremt komplicerad dessert inte prövas av fega konditor. Uppkallad efter den franska skyddshelgon för bagare, är St Honoré ändå en specialitet i många italienska bagerier samt franska sådana. Kakan serveras mestadels för speciella tillfällen, och är en rik och smörig kombination av konditorivaror, bayerska grädde och rom.

Basen i en St Honoré tårta är gjord av Pate brisee, en fransk konditorivaror att är helt enkelt en kombination av mjöl, smör, salt och isvatten. Basen är fylld med bakverk grädde eller Bavarian grädde, ofta förtjockad med gelatin eller majsstärkelse och tungt infunderas med rom. Italienska versioner av kakan kan också använda marsalavin som smaktillsats i stället för eller som tillägg till rom. Detta liquored hopkok kan vara ganska stark och kan ge en alkoholhalt stämning till de som återvänder till sekunder. Uppe på grädde fylla sitter ett lager choux bakelse, en lätt deg används ofta för éclairs och profiteroles.

Kringliggande de viktigaste kakan är grädde puffar, fylld med antingen vaniljsås eller vispad grädde och doppat i ett tunt kola, vilket gör dem liknar Krokan. Fyllningen i puffar kan också vara smaksatt, oftast med mer rom och vanilj. Den övre delen av kakan är dekorerad med vispad grädde och ofta glaceed körsbär, en finish på en bakelse mästerverk.

Göra din egen St Honoré är en tidskrävande, vågade företag bäst för extremt kunna bakverk kockar. Utöver de lätt brännbart grädde fyllningar, måste du förbereda både Pate brisee och choux, vilket är tidskrävande nog på egen hand. St Honoré kaka är verkligen ett speciellt tillfälle dessert, perfekt för händelser där choklad eller vanilj kommer bara inte går tillräckligt långt. Såvida du inte har mycket tid på dina händer och ingen rädsla där bak är berörda, kontrollera lokala konditorier och bagerier att se var du kan hitta en autentisk St Honoré tårta.

Flexibiliteten i degen och lagt huvuddelen av grädden puffar tillåta St Honoré tårta göras ganska stor. Även om bara ett enda lager, kan St Honoré kakor lätt skall kunna tjäna 100 personer. De kan göra en spektakulär differentierade bröllopstårta, med både huvud-kaka och omgivande puffar lätt plats för en stor folksamling.

Eftersom läckra bakverk glädje är så tidskrävande, bagerier som ger det ofta bygger sitt rykte på denna och liknande spektakulära desserter. Så svårt av ett recept som det är, någon St Honoré tårta hittar du sannolikt är delikat. Försök gärna så många lokala varianter som möjligt, när du har smakat din första St Honoré tårta, får du aldrig titta på dessert på samma sätt igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.