Vad är Sparris Cikoria?

Sparris cikoria är en bitter lummigt grönt från Italien som används i både kokta och råa former. Det kan ibland vara svårt att hitta utanför Italien, utom från special odlare, men eftersom anläggningen är mycket härdig och lättodlad, kan det lätt att odla hemma.

Två vanliga alternativa namn för sparris cikoria är radichetta och catalogna, och greenerna kan ibland vara som säljs under dessa etiketter. Seed företag får ut ett sortiment av catalogna sorter med olika egenskaper, alltifrån extremt lummiga att tydligt färgad sparris cikoria med röda stjälkar i stället för den mer konventionella gröna. Den cikoria familjen omfattar ett sortiment av växter som odlas för sina ätliga rötter, liksom Gemensamma cikoria, eller sina löv, vilket är fallet med endiv och sparris cikoria. Alla växter i familjen har en distinkt bitter, lite pepprig smak som kan lägga till en nivå av komplexitet i många rätter. Liksom andra mörka bladgrönsaker, cikoria också är ett värdefullt tillskott till kosten, eftersom den är fullspäckad med vitaminer och mineraler. Den gemensamma engelska namnet för växten kommer från en vag likhet den har till sparris. Sparris cikoria har långa, smala stjälkar med djupt flikiga mörkgröna blad. Vissa sorter verkligen liknar en bunt sparris, medan andra är mer lummig. Ytligt, många sparris cikoria sorter ser ut maskros greener, vilket vissa konsumenter att kalla dem "italiensk maskros greener. "

Raw, sparris cikoria kan användas i sallader precis som rucola och annan bitter greener. Ju yngre bladen är, desto mer anbud och mindre beska de kommer, så hem trädgårdsmästare att välja mindre pepprig exemplar när de gör råa sallader. Sparris cikoria kan också kokas på sautes och rör frites eller grillad. Den pepprig smak kommer att bevaras genom matlagning, tillsammans med några av krispighet av stjälkarna.

Anläggningen är mycket frost tolerant, så trädgårdsodlare i norra regioner att odla det under våren och sommaren, medan andra kan växa nästan året runt. Den växer snabbt från frö, så länge fröna är placerade i väldränerad jord och vattnas regelbundet. Efter växterna börjar mogna, bör de förtunnas så att de starkaste sparris cikoriarot att mogna. Trädgårdsmästare kan skära av lösa blad som behövs, eller ta bort hela huvudet på sparris cikoria. När det gäller äldre anläggningar, gör det med försiktighet om anläggningen ätas råa, eftersom det kan vara förbluffande bitter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.