Vad är Piment d’Espelette?

Piment d'Espelette betyder bokstavligen "Peppar av Espelette" på franska. Det är ett livsmedel som produceras runt staden Espelette i södra Frankrike, i regionen ibland kallas Baskien. Detta peppar är så berömd att den har fått skyddad från Europeiska unionen, att endast paprikor odlas i Espelette region kan märkas "Piment d'Espelette. " Bestämmelsen är avsedd att skydda kulturarvet och integriteten för denna unika peppar, vilket är en vanlig ingrediens i baskiska mat.

Peppers var en av de tidigaste importen från Nya världen, och de väckte omedelbart uppmärksamhet i Medelhavet Europa. Kockar insåg att paprika lätt skulle kunna odlas i köksträdgårdar, och att de gjorde ett bekvämt ersättare för den mycket dyrare svartpeppar. Det tidigaste dokumenterade fall av Paprika odlas nära Espelette datum till den 16: e århundradet, och av 18th century, regionen var känd för sin paprika. Den Piment d'Espelette är röd när mogen och relativt små och mild. Heat-synpunkt är det oftast jämfört med paprika, en annan smakrik europeiska peppar produkt. Piments d'Espelette har också en mörk, lätt rökig smak som kan förstärkas med rostning och pan-brännande, och en robust pepprig smak som kan vara användbart i en mängd olika rätter. Dessa paprikor traditionellt används för att gnida Bayonne skinka, en berömd export i regionen, och de återfinns även i många andra baskiska rätter.

Färsk paprika ibland finns på marknader och Livsmedelsaffär, och strängar av torkad paprika är oftast lätt tillgängliga i södra Frankrike samt exporteras utomlands. Piments d'Espelette säljs även i torkad och pulvriserad form och i form av pastor, som kan vara i burkar, burkar eller tuber. De är också ibland blandas in i kryddblandningar som är avsedda att framkalla matlagning i södra Frankrike. Om en maträtt efterlyser Piment d'Espelette och du har problem med att spåra denna ingrediens ner, gör paprika ofta en lämplig ersättning.

Espelette tar sitt berömda export så allvarligt att Det har en årlig Firande av Peppers varje oktober, där Piment d'Espelette tar Center Stage. Paprika pryda gatorna medan medborgarna tävla med sina favoritrecept och restauranger funktionen peppar rätter på deras specials menyer. Andra regionala livsmedel är också hyllas under det årliga firandet och för besökare till regionen, kan det vara ett bra sätt att få en smak av det baskiska köket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.